Počnite odmah
7

Iskoristite vrijeme u kući: Uz savjete stručnjaka očistite kućanske aparate

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iskoristite slobodno vrijeme u karantinu i obavite ono što vjerovatno odgađate mjesecima - očistite sušilicu, frižider, mašinu za veš, suđe... A kako to uraditi na najbolji način? Pročitajte nekoliko savjeta koje su stručnjaci podijelili za The Independent.

Kućanske preparate koristimo svaki dan, a mnogi ih vrlo rijetko čiste. Zašto ne biste iskoristili slobodno vrijeme i očistili mašine za veš i suđe, ali i sušilicu, frižider i šporet?

"Mnogi ljudi misle da su mašine za veš i suđe stalno čiste, jer je njihova funkcija da čiste druge stvari. No, to nije tako. Ako ove mašine ne čistite redovno, mnogo toga bi ih moglo umnogome oštetiti", objašnjava Melissa Maker, blogerica koja je kreirala Clean My Space stranicu.

Mašina za veš

Za čišćenje možete iskoristiti sredstva za čišćenje mašine (koja je moguće nabaviti u prodavnici, nalaze se pored deterdženata za veš, a proizvode ih iste kompanije koje proizvode i deterdžente) i ocat. U mašinama se zbog pranja i čestog korištenja nerijetko nakuplja neugodan miris i kamenac, zbog čega ih je važno redovno čistiti. Prebrišite unutrašnjost mašine s malo sirćeta i izbjegavajte korištenje izbjeljivača jer biste mogli oštetiti odjeću koja će se kasnije prati u mašini.

Sušilica

Važno je da redovno praznite i čistite ventilacijski otvor u sušilici, kao i filter za tkanine, jer previše nakupljenih vlakana na njemu može, u najgorem slučaju, izazvati požar. Koristite malo octa, naspite ga na krpu i obrišite unutrašnjost bubnja, kao i unutrašnju stranu vrata sušilice.

Mašina za suđe također zahtijeva mnogo naše pažnje. Obratite pažnju na filtere u kojima se nerijetko nakuplja hrana i redovno ih praznite kako se ne bi začepili. Kada ih izvadite properite ih toplom vodom i istrljajte četkicom za zube kako biste ih detaljno očistili. Osim toga, u prodavnici nabavite tabletice za pranje mašine ili koristite dvije čaše octa, pa upalite mašinu na normalno pranje vrućom vodom (bez suđa) kako bi se očistila.

Frižider je važno redovno čistiti sapunom i toplom vodom, ali je važno i svako malo izvaditi svu hranu iz njega, odvojiti ono čemu je istekao rok, odlediti i očistiti njegovu unutrašnjost i zatim ga ponovo presložiti. Posebno je važno očistiti dijelove zamrzivača i frižidera u kojem čuvate meso.

Šporet i rerna Njih je najbolje čistiti onda kada je vani lijepo vrijeme, kako biste to mogli raditi pored otvorenog prozora i kako bi se kuhinja zračila od isparavanja deterdženata ili octa. Sve dijelove šporeta koje je moguće skinuti ubacite u mašinu i operite toplom vodom, a ostatak šporeta čistite octom ili običnim deterdžentima, koristeći običnu spužvicu. Obratite pažnju da ih dobro isperete, posebno rernu, kako preostali deterdžent ne bi nastavio isparavati kada je budete koristili.