Zavirite u unutrašnjost
61

Gwyneth Paltrow otvorila vrata svog doma u Kaliforniji: Spoj luksuza i antičkih motiva

N. O.
Foto: Architectural Digest
Foto: Architectural Digest
Gwyneth Paltrow za magazin Architectural Digest otvorila je vrata svog doma te govorila o "dugom i napornom putovanju" koje je bilo potrebno da nekad zapuštenu lokaciju pretvori u njen dom iz snova koji obiluje antičkim elementima.

Paltrow je svoj dom iz snova počela graditi 2015. godine, nakon što je naletjela na zapušteno zemljište koje je bilo na prodaju u Montecitu u Kaliforniji.

"Bilo je kao Grey Gardens", rekla je glumica za martovsko izdanje magazina, misleći na neslavno oronulo imanje u kojem su nekada živeli rođaci Jackie Kenedy.

"Tamo su živjele divlje životinje i rojevi buba, ali ja sam se zaljubila u zemlju i pogled", kazala je.

Kako bi nadgledala projekat, Paltrow je angažovala Robin Standefer i Stephen Alesch, osnivače arhitektonske firme koja je dizajnirala prvu pop-up prodavnicu i stalnu lokaciju za njen lifestyle brend "Goop". Zajedno su osmislili miran dom koji Paltrow sada dijeli sa suprugom piscem i producentom, Bradom Falchukom.

"Snaga kuće je u suptilnosti svjetlosti i prostora", kazala je glumica.

Otkrila je da su proveli mnogo vremena procjenjujući svoje životne navike kako bi razumjeli šta im se čini najudobnijim.

"Fokus je bio na iskustvu, emocijama", kazala je glumica.

Njeno poštovanje prema antici ogleda se u dugoj, uglavnom jednospratnoj kući, koja ima kamene zidove izgrađene da oponašaju tehniku ​​zidanja koja je nastala u neolitskom dobu.

Tu je i kućni spa inspirisan starim Rimom, sa otvorenim krovnim prozorima i pločicama u boji žalfije, nekoliko kamina iz 18. stoljeća.

Rezidencija je, međutim, savremenija nego što se čini. Za početak, u potpunosti radi na solarnu energiju i koristi "sistem sive vode" koji sakuplja i prenamjenjuje otpadnu vodu iz lavaboa, tuševa i kade.