Izbjegnite fleke
24

Greške koje pravite prilikom pranja prozora

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako mnoge domaćice misle kako su naučile sve o pranju prozora, postoje greške koje prave prilikom čišćenja staklenih površina. Portal Good Housekeeping donosi listu pet najčešćih grešaka.

Ako ste se odlučili na pranje prozora tokom predivnog sunčanog dana, budite spremni da vam se sredstvo za čišćenje osuši na prozoru. Što je još gore, stvorit će fleke na prozoru koje ćete opet morati čistiti. Zato odaberite suh i oblačan dan.

Ako imate mogućnosti, pokušajte zaštititi drveni ili plastični okvir vašeg prozora neprozirnom folijom. Mnoge domaćice pri čišćenju prozora imaju običaj mokrom krpom prebrisati i prozorska okna, ali to će dovesti do brzog nakupljanja prašine na tim zonama.

Čak i neka specijalizirana sredstva za čišćenje prozora mogu dovesti do stvaranja uvijek neugodnih fleka na staklu. Stoga uvijek na prvo mjesto stavljajte vodu, a tek kasnije sredstva za čišćenje.

Neki se zaklinju ovim trikom, ali sušenje prozora novinama nije uopće sretno rješenje. To skoro uvijek napravi više štete nego koristi na prozorskom staklu.

Također, postoje i oni koji koriste papirne ubruse kako bi osušili prozore. To je još gore rješenje od sušenja novinama zbog toga što će se papirne maramice ili toalet papir brzo raspasti na prozoru i imat ćete mnoštvo sitnih djelića ubrusa na staklu.