Prirodna metoda
6

Donosimo vam nekoliko trikova za čišćenje kauča obloženih tkaninom

DP
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Udoban kauč savršeno je mjesto za opuštanje nakon napornog dana, osim ako nije poprimio ustajali miris čiji uzrok može biti znoj, mrlje od hrane ili pića.

S vremenom se nečistoće nakupljaju na tkanini pa je potrebno dubinsko čišćenje. Ipak, postoje metode koje mogu biti vrlo djelotvorne u čišćenju ovog tipa namještaja, posebno pri uklanjanju mrtvih stanica kože. Ako imate kauč obložen prirodnim materijalom, ovo je jedan od najboljih načina da ga osvježite.

Prepoznavanje tipa tkanine

Kauči se izrađuju u različitim dimenzijama i bojama, a neki od njih imaju punjene jastuke čije se presvlake skidaju i peru. Namještaj obložen tkaninom koja je mješavina pamuka i platna lako se može očistiti prirodnim sastojcima. Prije nego što čišćenje počne, trebalo bi utvrditi porijeklo materijala. Upute koje dolazi s namještajem često sadrži sljedeće preporuke:

  • preporučeno čišćenje vodom

  • preporučeno korištenje sredstva za čišćenje tkanina

  • preporučeno čišćenje vodom ili sredstvom za čišćenje tkanina

  • preporučeno čišćenje usisivačem.

Priprema kauča

Kauč bi trebalo pripremiti za čišćenje pomoću suhog, bijelog, pamučnog peškira ili posebne četke za namještaj. Tako se uklanjaju skoreni ostaci hrane, pića i svega što bi moglo stvoriti mrlju na namještaju. Kod čvršćih materijala moguće je koristiti i tvrdu četku. Trebalo bi izbjegavati upotrebu spužvi i peškira u boji jer se na tako mogu stvoriti nove mrlje.

Dubinsko čišćenje

Tkaninu kojom je obložen kauč trebalo bi posuti sodom bikarbonom preko cijele površine. Soda bikarbona pomaže u uklanjanju neugodnih mirisa i razgradnji mrlja. Ako je kauču potrebno temeljno čišćenje, soda bikarbona mogla bi se promiješati sa suhim sredstvom za čišćenje tepiha, a smjesa potom ide na tkaninu. Sredstvo se ostavlja da djeluje od 20 minuta do sat vremena, a potom uklanja četkom ili usisivačem.

Mrlje

Površinu kauča trebalo bi pažljivo promotriti kako bi se našle trajne mrlje. Za izradu tekućeg sredstva potrebno je pomiješati pet kašika sode bikarbone s pola litra tople vode. Otopinu dobro promućkati prije nego se toči u bočicu s raspršivačem. Tekućina se nanosi na zaprljanim mjestima ili cijeloj površini kauča. Trebalo bi napraviti test na manje vidljivoj lokaciji kako bismo utvrdili je li tkanina promijenila boju djelovanjem otopine. Ako jest, bolje odustati. U suprotnom, mrlje se skidaju smočenom krpom i blagim kružnim pokretima.

Kauč kao nov

Nakon tretmana trebalo bi ostaviti kauč da se osuši neko vrijeme. Tamne nijanse na tkanini ostat će sve dok ne bude potpuno suha. Ovo je jedna od sigurnih metoda čišćenja tkanina i može se obaviti u bilo kojem trenutku, piše Pop Sugar.