|

Donosimo vam kontrolnu listu za proljetno čišćenje vaše kuće

Donosimo vam kontrolnu listu za proljetno čišćenje vaše kuće
4
A. B.
16.2.2020. u 21:28
1
komentara
4

dijeljenja
Donosimo vam kontrolnu listu za proljetno čišćenje vaše kuće Ilustracija: Shutterstock
Svježina koju donosi proljeće posebno nadahnjuje i upravo ona može biti inspiracija da se uhvatite u koštac s najvećim i najzahtjevnijim zadacima u vašoj kući. To je razlog zbog čega je proljetno čišćenje najbolje vrijeme da se uvjerite je li sve u vašem domu u ispravnom stanju.
U nastavku teksta donosimo vam kontrolnu listu za održavanje kuće kako biste na adekvatan i siguran način otklonili bilo kakvu štetu nastalu u zimskom periodu. Nakon provjere i popravke svih eventualnih kvarova, preostaje vam da uživate u toplijim mjesecima znajući da je vaša kuća u savršenom stanju.

Generalni pregled kuće

Najbolje je da uzmete dvogled i provjerite krov. Ukoliko primijetite da vam se crijep pomakao ili da je oštećen nakon duge zime onda bi bilo dobro da odmah riješite taj problem kako biste tako spriječili da vlaga dopre u unutrašnjost vaše kuće. Također, provjerite i stolariju i sve ono što je izloženo vanjskim utjecajima te nakon toga otklonite eventualna oštećenja. Najbitnije je da ne zanemarite ni najmanje kvarove već da ih odmah popravite. Tako ćete spriječiti dalju štetu, a i uštedjeti novac.

Nakon što ste provjerili vanjsko stanje, onda se preselite u unutrašnjost kuće. Prije svega pregledajte stolariju i u kući, kao i detektore dima.

Prozori

Nakon zimskog perioda sunce je ono što uvijek svima nedostaje. Zbog toga dopustite da nastankom proljeća, sunce bude redovan gost u vašoj kući. Ukoliko želite, možete angažovati i osobu koja će vam pomoći u čišćenju, ali ukoliko vam to nije potrebno i sami možete besprijekorno i detaljno očistiti prozore. U kantu naspite jednak omjer tople vode i sirćeta i mekanom krpom natopljenu tom smjesom očistite prozore. Poslije ih isperite čistom vodom i posušite. Isto tako ne zaboravite očisititi i zaštitne mreže na prozorime, a najbolji način je da otopite blagi deterdžent u vodi. Skinite mrežu i umočite ih u smjesu te ih ne zaboravite posušiti prilikom vraćanja. Također provjerite i to da li na njima ima rupica zato što ćete tokom toplijih dana često držati otvoren prozor, a onda ne želite ostaviti otvore za insekte.

Oluci

Tokom jeseni i zime većina otpalog lišća završi u olucima, tako da bi bilo dobro da provjerite da li je to isti slučaj i kod vas. Nakon što očistite oluke od lišća i drugih ostataka omogućit ćete učinkovitiji i sigurniji protok vode koju donose proljetni pljuskovi.

Vanjske staze i prilaz kući

Tokom zime, veoma je teško održavati izgled vanjskih staza i prilaze vašoj kući. Međutim, nakon što se snijeg otopi i stabilizuje vrijeme, onda to može biti idealan period da provjerite sva eventualna oštećenja. Ako primijetite manje pukotine vjerovatno ih i sami možete sanirati, međutim, za veća betonska oštećenja bilo bi dobro da angažujete profesionalca.

Briga o drvenim površinama

Zimska hladnoća i vlaga mogu ozbiljno oštetiti vanjske drvene površine poput trijema i ograda. Proljeće je savršeno godišnje doba da ih detaljno operete i zaštitite od vanjskih utjecaja sredstvima namijenjenim za to. Nakon toga ćete u čistom i lijepom ambijentu uživati kada budete organizovali porodični ručak ili jednostavno odmarali u dvorištu.

Roštilj

Kada je riječ o kontrolnom popisu neizostavan je i roštilj. S obzirom na to da ga najviše upotrebljavate tokom sunčanijih i toplijih dana onda je neophodno i da ga pravilno očistite nakon korištenja. Ukoliko imate roštilj na ugalj, onda očistite pepeo i masnoću. Ako je na plin onda iskoristite trik s deterdžentom koji će otkriti zapravo da li negdje curi plin zato što on prije svega treba biti pravilno spojen. Da biste to provjerili, poprskajte plinski spremnik vodom i deterdžentom. Ako se pojavljuju mjehurići, nemojte uključivati roštilj nego pozovite servisera.

Bez obzira o kojoj vrsti roštilja je riječ, provjerite da je on udaljen nekoliko metara od kuće, kao i od drugih zapaljivih materijala kako biste izbjegli požar nakon što ga zapalite.

Klima uređaj

S obzirom na to da klima uređaji imaju filere koje je potrebno redovno čistiti, to nikako nemojte zaboraviti ni početkom proljeća. Naime, zima i smog imamju brojne otrovne i štetne čestice koje se nakupljaju u ovom uređaju tako da je potrebno da pozovete servisera koji je prije svega certificiran i koji će na pravilan način očistiti klimu. Poznato je da su bakterije koje se nakupljaju u klima uređajima uzrok najvećih respiratornih oboljenja.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...