Prirodno sredstvo
0

Devet korisnih savjeta za upotrebu sirćeta u vašem domu

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Poznato je da ocat ima široko rasprostranjenu upotrebu kako za zdravlje, ljepotu tako i za mnoge stvari u domu i vrtu. Ovaj prirodni pripravak pomoći će vam da se riješite mrlja, kamenca, hrđe, ali i mnogih drugih stvari.

U nastavku donosimo devet načina upotrebe ocata korisnih za održavanje domaćinstva.

1. Neutralizira začine u hrani

Ukoliko ste pretjerali sa začinjavanjem hrane, ocat će spasiti vaše jelo. U jelo dodajte kašiku alkoholnog ili jabučnog octa koji će ublažiti okus. Ocat možete dodavati sve dok jelo ne dobije željeni ukus.

2. Tjera mrave

Mravi se često pojavljuju u domovima, a najčešće u kuhinji. S obzirom da mraniv nisu ljubitelji ocata stoga vam predlažemo da poprskate ocatom mjesto gdje su se pojavili mravi. Ocat također uklanja mirisne tragove koje mravi ostavljaju kako bi drugim mravima otkrili izvore hrane.

3. Razgrađuje hrđu i kamenac

Hrđu s metalnih predmeta možete ukloniti sa ocatom. Manje metalne predmete očistite tako što ćete ih stavit u posudu s kipućim octom, a zatim ih dobro isperite vodom kako ocat ne bi oštetio metal.

Također, pomoću ocata možete se riješiti kamenca. Ukoliko je kamenac zahvatio vaš aparat za kafu ili kuhalo očistite ih tako što ćete ih očistiti vurćim ocatom.

4. Čisti staklo i plastiku

Smjesa vode i ocata pomoći će vam da očistite police frižidera, ali će vam pomoći i da se riješite neugodnih mirisa hrane. Ocat će riješit tvrdokorne mrlje sa staklenih površina, ali će i porculanski umivaonik ponovo zasijati uz pomoć ocata.

5. Odčepljuje slivnike

Vaš slivnik u kuhinji ili kupaonici često je začepljen, a nemate ideju kako riještiti taj problem. Uz pomoć smjese ocata i sode bikarbone očepite slivnik. Smjesnu uspite u slivnik i ostavite 30 minuta, a potom isperite vodom.

6. Riješite se korova

Korova u vrtu moguće se rijšiti na prirodan način uz upotrebu ocata. Jednostavno ocatom poprskajte korov, a ako neke biljke ne želite da ubijete, zaštitite ih najlonom.

7. Produžava vijek rezanom cvijeću

Ocat pomiješan s vodom i šećerom je pravi eliksir za rezano cveće koje će nedjeljama ostati svježe u vazi. Ova smjesa pomaže da se smanji nivo PH vrijednosti vode i stvara neprijateljsko okruženje za mikrobe. Šećer u vodi hrani rezano cvijeće.

8. Uklonite mrlje sa tepiha

Mrlje s tepiha moguće je ukloniti uz pomoć smjese ocata i soli. U čašu s ocatom dodajte dvije kašike soli, potom smjesu stavite na mrlju na tepihu i pustite da se osuši. Kasnije usisajte tepih i prebrišite ga vlažnom krpom.

9. Uklanja mrlje od znoja

Ružne mrlje od znoja ispod pazuha mogu uništiti nježnu bluzu. A koristite li antiperspirant na bazi aluminija mrlje će se još prije pojaviti zahvaljujući reakciji aluminija i soli u znoju. Prije pranja poprskajte bijeli ocat po mrljama koje će nakon pranja nestati.