Olakšajte si život
63

Deset pametnih načina kako da koristite aluminijsku foliju

Klix.ba
Foto: Kalia Silva-Phillips
Foto: Kalia Silva-Phillips
Već desetljećima se aluminijska folija uglavnom koristi u kuhinji. Međutim, u današnjoj eri "uradi sam", ona je poznata kao čudo, zato što je aluminijska folija jeftin proizvod koji se može koristiti za mnoge stvari.

Probajte ovih deset pametnih primjera, a potom se potapšite po leđima za dobro obavljen posao.

Duže možete sačuvati banane

Ukoliko baš i niste ljubitelj prezrelih banana, niti recepata s njima, onda jedino što vam preostaje jeste da očuvate svježinu tek kupljenih banana. Naime, sve što trebate uraditi jeste folijom zamotati korijen banane. Možete čak zamotati i cijelu sve banane zajedno ili jednu po jednu. Također, ovo će vas poštedjeti onih dosadnih mušica koje se pojave oko prezrelog voća.

Foto: Kalia Silva-Phillips
Foto: Kalia Silva-Phillips

Može zamijeniti omekšivač

Nemate omekšivača za veš? Nema problema. Od aluminijske folije napravite tri čvrste kuglice. Stavite ih u sušilicu za veš zajedno s odjećom kako biste oslobodili vašu odjeću statičkog elektriciteta. Čak ćete uštedjeti energiju jer će toplina koju privlače kuglice brže osušiti odjeću.

Naoštrite makaze

Oštrenje makaza može biti veoma dosadno, no uz pomoć folije to će biti veoma jednostavno. Izrežite komad aluminijske folije deset puta kako biste makaze vratili u život. Također, uz pomoć folije možete očistiti i mrlje od hrđe.

Zatvorite plastične vrećice

Nemojte dopustiti da ostatak hrane koju ste otvorili postane ustajao. Ponovo zatvorite plastičnu vrećicu pomoću komada aluminijske folije i pegle. Jednostavno položite vrećicu ravno, stavite komadić folije preko otvorenog dijela i peglajte preko vrha, toplina će zatvoriti vrećicu.

Olakšajte krečenje

Ukoliko ste odlučili da krečite, ovaj trik s aluminijskom folijom će vam se dopasti. U posudu za boju stavite foliju i kada završite s krečenjem puno ćete je lakše očistiti. Najbolji dio od svega je da ćete foliju ponovno moći koristiti.

Foto: Kalia Silva-Phillips
Foto: Kalia Silva-Phillips

Osvjetljenje za fotografiju

Fotografska oprema može biti poprilično skupa pa uz pomoć folije pokušajte osvijetliti svoje fotografije. Uzmite komad kartona i obavijte ga folijom. Upotrijebite ovo kao reflektor kako biste distribuirali pravu količinu svjetla na objekt koji slikate.

Pomaže pri peglanju

Aluminijska folija može vam pomoći u peglanju. Stavite foliju između navlake i daske za peglanje. Na taj način ćete si skratiti vrijeme peglanja jer će aluminijska folija bolje reflektirati toplinu i na taj vam način uštedjeti energiju.

Zaustavlja pomjeranje namještaja

Namještaj koji vam se pomjera možete zaustaviti tako što ćete staviti komadić folije ispod nogu. Bilo da se namještaj nalazi na tepihu ili podu, folija će učiniti život mnogo lakšim.

Kuhanje čini jednostavnijim

Isprljana rerna nakon pečenja od sada će biti prošlost za vas. Na dno pećnice stavite foliju i stavite ručak koji ste pripremili pa budu li se razni umaci slijevali iz tepsije tokom pečenja, sav nered završit će na foliji.

Očistite srebreninu

Aluminijskom folijom možete očistiti i srebreninu. U unutrašnju stranu posude stavite foliju, naspite vodu i dodajte kašičicu soli. Potom stavite srebrene predmete unutra. Neka odstoje desetak minuta, potom ih izvadite i obrišite. Vaša će srebrenina dobiti novi sjaj.