Kada je vrijeme za kupovi
0

Četku za čišćenje wc školjke treba mijenjati češće nego što mislite, evo i zašto

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Čini se da zamjena četke za wc šolju nije tako često na listi prioriteta. Međutim zbog niza bakterija koje svakodnevno čisti, možda biste trebali razmisliti da je ipak zamijenite s novom.
Stručnjaci za interijere kažu da je važno mijenjati WC četku barem svakih devet mjeseci kako biste spriječili širenje klica. Dakle, naredni put kad budete čistili wc školjku, razmislite o bakterijama koje se nalaze na ovoj četki.

"Ne shvaćamo koliko često treba mijenjati stvari u našem domu s gledišta higijene. Ako stvari izgledaju čiste, jednostavno ih ostavimo. Međutim, postoji realna opasnost da ne zamijenite neke od ovih predmeta kao što je WC četka, jer bakterije koje se zadržavaju mogu izazvati širok raspon zdravstvenih problema", navodi stručnjak za interijere Nic Shacklock iz tvrtke Online Bedrooms.

S druge strane, ljekari upozoravaju da četke za čišćenje wc školjke treba baciti ukoliko neko u domaćinstvu ima gastrointestinalnu bolest, jer osim što prljava wc četka neće adekvatno očistiti školjku, ona može prouzrovati poteškoće rizičnim skupinama.

Također, treba upamtiti da ona ne samo da sadrži bakterije iz toaletne vode, već također može zarobiti fekalije ili toaletni papir, što je nehigijensko i nezdravo.

Preporučuje bacanje plastičnih četki za pranje wc školjki koje su promijenile boju, imaju savijena vlakna ili imaju miris čak i nakon čišćenja. Osim toga, trebali biste dezinficirati glavu četkice nakon svake upotrebe ili najmanje jednom sedmično.

Potopite četku u kantu napunjenu kipućom vodom i nekoliko čepova izbjeljivača na sat vremena, poprskajte držač sredstvom u spreju, a zatim vratite sve na mjesto kada se osuši.