Vrijeme je za nove
16

Četiri znaka koji ukazuju da se trebate riješiti starih peškira

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Bez obzira na to koliko vodite računa o svojim peškirima, nećete ih vječno moći održavati mekim i ugodnim. Iako postoje različiti trikovi koji će vam pomoći da im takoreći produžite rok trajanja, postoje četiri znaka koji ukazuju da se trebate riješiti starih peškira.
Tokom toplijih dana, ljudi se češće tuširaju, stoga je čist i mekan peškir neophodan. Ukoliko primijetite jedan od ova četiri znaka, vrijeme je za kupovinu novih peškira.

Gubitak teksture

Izvršni direktor tvrtke Happy Cleans Will Cotter naveo je da jedan od najčešćih znakova da trebate baciti stare peškire je kada oni počnu gubiti teksturu. To je obično zbog nakupljanja prljavštine od korištenja previše omekšivača i deterdženta, a tu je i naslaga tvrde vode. Dalje objašnjava da ako primijetite da vam peškiri postaju sve manji i manje ugodni, možda je vrijeme da uložite u neke nove.

Loš miris

Peškire koji imaju neugodan miris, trebalo bi baciti. Stručnjak za čišćenje u tvrtki Emily's Maids Alessandro Gazzo kaže da su neugodni mirisi problem u nekim kućanstvima. Najbolji znak da trebate nove peškire je ako ustanovite da imaju neugodan miris čak i nakon svježeg pranja.

Promjena boje

Ukoliko vam je stalo da vaše kupatilo izgleda moderno, trebali biste se izbjegavati peškire koji su promijenili boju. Gazzo navodi da iako boja ne utječe nužno na upotrebljivost, peškiri ne izgledaju lijepo i ostavljaju dojam da su prljavi. No, ne morate ih nužno baciti. Iskoristite ih za održavanje čistoće u svom domu.

Oštećena tkanina

Oštećena tkanina peškira može narušavati cjelokupni izgled vašeg kupatila. Oštećenja u obliku olabavljenih niti i rupa mogu se smatrati najočitijim znakovima, a ako ih primijetite na svojim peškirima za kupanje, iskoristite ih za brisanje ljubimaca ili čišćenje.