Vrijedni savjeti
41

Četiri načina uštede električne energije pri kuhanju

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Tročlano kućanstvo godišnje troši oko 11 posto električne energije na kuhanje, a postoji nekoliko trikova za uštedu energije u kuhinji.

Za početak, ako se koristi poklopac, toplina ne može izaći iz lonca. To je tri puta učinkovitije od kuhanja bez poklopca, a i hrana će se brže zagrijati.

Energija se može uštedjeti i tako da se izaberu lonac i tava čiji radijusi odgovaraju veličini kola. Radijus posuđa može čak biti i nešto veći.

Dodatno, novac i energija mogu se uštedjeti i ako se u lonac natoči samo potrebna količina vode jer to ubrzava proces zagrijavanja i tako smanjuje potrošnja vode i energije.

Jaja i povrće mogu se kuhati u samo 2 centimetra vode – drugim riječima, bez da su prekriveni vodom. Tako se može uštediti 10 eura godišnje.

Posljednji savjet je za ljubitelje tjestenine – stavite je u lonac dok je voda još hladna. Tako će tjestenina biti brže gotova.