Priča o majstorima
278

Brend Waga Wood: Drvena ploča za rezbara je isto što i platno za slikara

S.H.P.
Priča koja se krije iza stvaranja brenda Waga Wood najjednostvnije bi se mogla objasniti kao želja za nastavkom tradicije drvorezbarstva uz koju su mnogi Konjičani odrasli.

Arhitektici Jasmini Dizdarević, koja je idejni tvorac ovog brenda i koja je odrasla u drvorezbarskoj radionici Mulić, bilo je teško prihvatiti činjenicu da je tradicija drvorezbarstva zanemarena i nije pronašla svoje mjesto u današnjem društvu.

"Posebno mi je bilo važno da majstori koji posjeduju izuzetnu vještinu i znanje, dobiju šansu da nastave rad u drvorezbarstvu i da to znanje prenose na nove generacije. Razmišljajući o tome kako pomoći majstorima, čiji su tradicionalni proizvodi bili zanemareni i nepopularni na tržištu, došli smo na ideju da napravimo jedan proizvod koji će naći svoju primjenu u svakodnevnom životu modernog čovjeka", kazala je Dizdarević.

Spoj tradicionalnog i modernog

Poslužavnici za hranu koje prave predstavljaju sinergiju tradicije u izradi i modernog dizajna. Osim toga, ovi proizvodi su sto posto ručni rad, što potkrepljuje činjenica da su ljudi u našoj zemlji prepoznali kvalitet ovih proizvoda.

"Poslužavnik ili daska za hranu je nešto što svako domaćinstvo ima i kontinuirano koristi, a Waga Wood poslužavnik je onaj komad koji imate u kući, u kojem uživate dok jedete, kojim se pohvalite kada gosti dođu i to je ono što mi volimo reći 'obrazli' poklon. Waga Wood je i autentičan suvenir koji poklanjamo ljudima koji nisu iz BiH kada želimo da ukažemo na našu posebnost i vještine", objašnjava nam.

Daske od drveta za serviranje hrane su se u posljednje vrijeme pokazale kao prihvatljivije za korištenje u domaćinstvu s aspekta prirodnih antibakterijskih svojstava koje drvo posjeduje. Osim toga, ove daske jednostavno imaju dušu.

"Neuporedivo je ljepši ugođaj servirati jela na drvenim poslužavnicima u odnosu na plastiku ili neki drugi materijal vještačkog porijekla. Pored tog efekta, naši proizvodi imaju detalje rezbarija i zanimljive geometrijske oblike koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Vjerovatno mali broj ljudi naše proizvode koristi za sječenje i pripremu hrane, jer svi ljudi prepoznaju vrijednost ovog proizvoda i njeguju ga, a upravo tako i treba da se odnosimo prema našoj tradiciji", kazala nam je Jasmina.

Za cjelokupan proces izrade zaduženi su majstori rezbarstva, a svaki je proizvod unikatan i napravljen rukom jedne osobe.

"Naš cilj je zadržati aspekt tradicionalne proizvodnje, kada bi majstor uzeo drvo, složio prirodne godove prema vlastitom osjećaju tako da oni čine sliku koja je njemu bliska, i potom nastavio dalju obradu rezanja i rezbarenja proizvoda. Rezbar je izgubio svoj status umjetnika u društvu i moramo raditi na tome da od ove tradicije ne napravimo klasičnu industriju, nego da zadržimo umjetnički aspekt. Drvena ploča za rezbara je isto što i platno za slikara. Rezbarija se radi iz srca i svaka šara je jedinstvena", kaže nam Jasmina i dodaje da će uskoro uvesti potpis rezbara na proizvod koji naprave.

Drvorezbari su umjetnici

Budući da je Dizdarević po struci arhitekta, ona se uglavnom bavi dizajnom i daje prijedloge i nacrte.

"Često zajedno s majstorima razvijamo šare i proizvode, i to ima najveću vrijednost. Inspiraciju nalazimo u modernoj geometriji, ali istovremeno i u tradicionalnoj dekoraciji. Neki naši proizvodi evoluiraju vremenom pa često uvodimo izmjene kada uvidimo da imamo prostora za poboljšanje ili nam se učini da će proizvod biti ljepši", kaže nam.

Dizdarević nam pojašnjava da nisu sve vrste drveta pogodne za rezbarenje. Naime, kako bi drvo reagovalo na rezbarske alate, mora imati mekoću pa zbog toga najčešće koriste drvo oraha, trešnje, jasena i javora.

"Prednost naših proizvoda su relativno male dimenzije, tako da mi možemo koristiti ostatke drveta od drvne industrije za izradu naših proizvoda. Kako je drvo prirodan materijal, tako je i unikatan pa slaganjem manjih komada dobijamo različite kolorite i šare, tako da i to utječe na konačan izgled proizvoda. Često je potrebno kupcima objasniti da proizvodi teško mogu biti isti kao na slikama u katalogu, jer je i samo drvo neponovljivo", kaže nam.

Waga Wood trenutno u svojoj ponudi ima samo proizvode za serviranje hrane, ali po narudžbi rade još i razne zidne ukrase ili rezbarene proizvode za različite ambijente, kao i kutije za nakit.

"Mi imamo znanje i vještine da napravimo bilo šta od drveta, ali naša je vizija da pravimo proizvode koji će zaista reflektirati tradicionalnu tehniku drvorezbarstva i omogućiti održavanje tog zanata. Naša je najveća želja ukazati na potencijale stvaranja novih vrijednosti na osnovu znanja koje imamo u našoj zemlji i omogućiti njihovu evoluciju. Krajnji cilj je popularizirati ovaj zanat na način da rezbar/ka ima status umjetnika u društvu i da to zapravo bude prosperitetna karijera i za buduće generacije", kazala nam je na kraju razgovora Jasmina Dizdarević.

Proces proizvodnje

Kao i za svaki zanatski proizvod, proces proizvodnje iziskuje dosta napora, truda i vremena. Prvo se radi lameliranje ploča od manjih komada drveta koje majstor potom spaja. Lameliranje ploče se radi kako bi se povećala stabilnost proizvoda i smanjila mogućnost pucanja, jer je drvo kao prirodni materijal 'živo'.

Potom se ploče režu u oblik modela koji se radi, a zatim se nastavlja rad na šaranju i rezbarenju.

Na samom kraju ploče se prebruse kako bi se zagladila završna površina i vrši se uljenje u dva sloja. Površina drveta se zaštiti kombinacijom hladno presanog lanenog ulja i pčelinjeg voska. Ono što je bitno napomenuti jeste da Waga Wood svoje proizvode nikada ne boji niti lakira pa su zbog toga proizvodi pogodni i sigurni za serviranje hrane.

Održavaju se uz pomoć tople vode i spužve, a potom se ostavljaju na sušenje.

Osim toga, ovi proizvodi su od masivnog drveta debljine 18-20 mm pa se površina može u potpunosti obnoviti šmirglanjem najsitnijim brusnim papirom i uljenjem lanenim uljem (čak i maslinovo i jestivo ulje dolaze u obzir). Tako će proizvod dobiti zaštitni sloj i sjaj i izgledat će kao nov.