Selo Rakova Noga
66

Bosanski Hobbiton kod Kreševa: Pogledajte kućice inspirisane "Gospodarima prstenova"

Klix.ba
Foto: Pixsell/Armin Durgut
Foto: Pixsell/Armin Durgut

U selu Rakova Noga, nedaleko od Kreševa u Bosni i Hercegovini, sestre Marija, Milijana, Vedrana i Valentina Miličević izgradile su turističko naselje koje su nazvale Hobbiton.

Inspirirane kućicama iz čuvenog "Gospodara prstenova", ove sestre stvorile su pravu bajku koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Marija Miličević je došla na ideju da izgradi ovakvo naselje, a sestre su je odmah podržale.

"Ideju sam dobila iz ljubavi prema turizmu, prema putovanjima, prema rudarstvu, a s druge strane smo željele nešto ostvariti u Kreševu u turističkom smislu. S obzirom na to da ovdje još nisu viđene kućice pod zemljom, odlučile smo se za hobitske kućice", rekla je za agenciju Pixsell.

Selo Hobbiton se sastoji od pet kućica, a svaka od njih je uređena na poseban način.

"Četiri smo se sestre, radimo zajedno i zajedno smo realizirale ovu ideju. Trenutno su završene dvije kućice, a tri će uskoro biti završene. Tako da svaka sestra ima zadatak opremiti jednu kućicu, dati joj ime i taj naziv i uređenje spojiti s nekom tradicijom Kreševa. Zadnju kućicu smo, naravno, ostavile roditeljima", ispričala je Marija novinarki Pauli Bosančić.

Kućica "Lipa" je nazvana po drvetu koje je poznato kao drvo sreće, ljepote, zdravlja i dugovječnosti. Ona je idealna za posjetitelje kojima je udobnost na prvom mjestu.

Kućica "Ober" je dobila ime po Oberskoj pećini koja je nekad bila rudnik žive i izgledom podsjeća na pećinu. Uskoro će svih pet kućica biti dostupne za rezervaciju.

Svaka kućica može primiti četiri osobe. Ima mali dnevni boravak pregradom odvojen od kreveta, kuhinjicu i toalet. Grijanje je na principu loženja drva u starinskoj peći. Također, svaka kućica ima svoje privatno dvorište s roštiljem.

"Mi ovdje nudimo mir i odmor, odnosno noćenje u jedinstvenim kućicama pod zemljom. Isključivo se bavimo ugostiteljstvom, izdajemo kućice gostima i u tom periodu ne dozvoljavamo nikakve druge posjete, tako da su gosti sami i niko ih neće ometati. Po tome se razlikujemo od naših tipičnih etno sela", objasnila je.

Ovdje postoji i šetnica kroz čarobnu šumu, kućice za kućne ljubimce, kao i koliba "Golišan" za organiziranje proslava, a u planu je i izgradnja dječijeg igrališta.

Foto: Pixsell/Armin Durgut
Foto: Pixsell/Armin Durgut

"Često dolaze fanovi 'Gospodara prstenova' i zato smo sašili kostime za slikanja što je naše goste posebno oduševilo, a imali smo i goste koji su već došli sa svojim kostimima", kaže Marija.

Hobbiton selo u BiH može se posjetiti samo uz prethodnu najavu i rezervaciju, a cijene su različite ovisno o sezoni.

"Cijene se u ljetnoj sezoni kreću od 80 do 100 eura po kućici, a u zimskoj od 60 do 80 eura", kazala je te dodala kako su dobro popunjeni te da im gosti dolaze iz cijele Europe pa i dalje.

"Na Booking i Airbnb platformama smo, a komentari su svi pozitivni, sve same desetke", dodala je.

Ovo naselje pravo je mjesto za sve ljubitelje Tolkienovog svijeta, ali i one koji traže predivno okruženje s daškom lokalne tradicije i kulture.