lifestyle
0

Kritike protiv YouTubea zbog video snimaka koji pokazuju kako provaliti u kuću

Sarajevo-x.com
Ponovo se diže prašina zbog YouTubea i sadržaja video snimaka koje njegovi posjetioci postavljaju, a ovaj put razlog su snimci sa detaljnim opisima kako obiti bravu i provaliti u nečiju kuću.

Stručnjaci su upozorili da bi moglo doći do porasta provala i krađa nakon što su otkrili da se na popularnoj stranici nalaze stotine video snimaka koji objašanjavaju kako se obija brava.

Istraživanje koje je proveo britanski magazin Which? pokazalo je da, ukoliko se preko pretrage traži termin obijanje brave (lock-picking), prikazat će se više od 280 rezultata. Jedan video snimak, koji pokazuje kako se prave alati potrebni za obijanje brave, pogledalo je preko 60.000 ljudi!

Mnogi videi sadrže i komentare posjetilaca koji pišu kako su, zahvaljujući datim instrukcijama, uspješno provalili u kuće svojih susjeda, a neki čak daju i svoje vlastite savjete za provaljivanje.

U uredu za odnose sa javnošću u sjedištu Googlea izjavili su da je za to odgovorna njihova podružnica YouTube, dok odgovorne u YouTubeu novinari nisu mogli dobiti za komentar.

Osnivač Googlea, Sergey Brin nedavno je izjavio kako se on sam zainteresirao za obijanje brava kao student te da je jednom provalio u ured svoje kompanije jer je zaboravio ponijeti ključ.

Prošlog mjeseca izjavio je kako je tehniku obijanja pomoću lažnog ključa naučio preko videa koji su se mogli naći na internetu. „Bio sam znatiželjan. Jednostavno sam želio vidjeti nekoga kako to radi.“, izjavio je.