{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kopenhagen je najbolji grad za život

A
18.6.2013. u 15:59
90
9
Kopenhagen je najbolji grad za život
90
Kopenhagen je najbolji grad za život
Kopenhagen (Foto: AFP)
Rezultati istraživanja časopisa Monocle za 2013. godinu govore da je grad koji pruža najbolje uslove za život Kopenhagen u Danskoj.
Kopenhagen je zauzeo prvo mjesto zbog savršenog balansa između napretka i očuvanja tradicije, globalnog i lokalnog, zbog podsticanja svojih stanovnika i velikog stepena sigurnosti u gradu.

Godišnja lista koja obuhvata 25 najboljih gradova za život u svijetu objavljena je početkom sedmice. Međutim, na navedenoj listi se nije našao nijedan grad iz zemalja Balkana.

Prema Monocleovom istraživanju, Kopenhagen se našao na prvom mjestu za razliku od 2012. i 2011. godine. Danska prijestolnica se, prema istoj listi, 2011. i 2012. godine nalazila na trećem mjestu, dok je švicarski Cirih bio prvi.

Ove godine je na listi manje evropskih gradova nego prethodnih godina.

Dok su ranije prvih pet mjesta zauzimali gradovi Cirih, Helsinki, Kopenhagen, Beč i Minhen, ove godine nakon Kopenhagena slijedi Melbourn, Helsinki, Tokio, Beč, Cirih, Stockholm, Minhen, Sydney i Auckland.

Među 25 gradova u svijetu koji pružaju najbolje uslove za život nalaze se i Hong Kong, Pariz, Hamburg, Vancouver, Berlin, Barcelona, Amsterdam i San Francisco.

Časopis Monocle od 2007. godine objavljuje listu gradova koji pružaju najbolje uslove za život.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: