Kod starijih žena
8

Konzumacija ribe može smanjiti oštećenje mozga uzrokovano zagađenim zrakom

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Najnovija istraživanja pokazala su da konzumacija dvije porcije ribe ili školjki sedmično može omogućiti ženama dovoljan unos omega-3 masnih kiselina kako bi se suzbili učinci zagađenog zraka na mozak, rezultat je ovo studije koja je objavljena u časopisu Neurology.

Pokazalo se da se omega-3 masne kiseline bore protiv upale i održavaju strukturu mozga u procesu starenja.

"Također je otkriveno da smanjuju oštećenje mozga uzrokovano neurotoksinima poput olova i žive. Dakle, u ovoj studiji istražili smo imaju li omega-3 masne kiseline zaštitni učinak protiv neurotoksina, sitnih čestica koje se nalaze u zagađenom zraku", rekao je autor studije Ka Kahe.

Studija je promatrala žene starije od 70 godina, a koje žive u područjima s visokim nivoom zagađenog zraka. One koji su imali najniži nivo omega-3 masnih kiselina u krvi, imale su najoštećeniji mozak.

Istraživači su izračunali koliko ribe žene konzumiraju u prosjeku svake sedmice, izmjerili su količinu omega-3 masnih kiselina u krvi i odredili prosječnu trogodišnju izloženost žena zagađenom zraku.

Potom su učesnicama skenirali mozak kako bi izmjerili područje hipokampusa (dio mozga povezan s pamćenjem) i bijelu tvar (koja pomaže slati signale po cijelom mozgu).

Omega-3 masne kiseline, otkrili su istraživači, mogu sačuvati volumen bijele tvari i veličinu hipokampusa i eventualno zaštititi od mogućih toksičnih učinaka zagađenog zraka.

Masna riba koja se peče, poput divljeg lososa, skuše, sardine i tune, je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina.