lifestyle
159

Kontracepcijska spirala za pse dr. Almira Karabegovića uskoro na tržištu širom svijeta

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Za samo pet mjeseci bihaćki veterinar Almir Karabegović osvojio je pet zlatnih medalja na najprestižnijim sajmovima inovacija u svijetu za svoj proizvod kontracepcijske spirale za pse.

Kako je došao na ideju koja je revolucionarna u veterinarskoj praksi, da li je proizvod stigao na svjetsko tržište, zašto nastupa pod zastavom druge države i kakvu podršku dobija od vlastite govorio je za Klix.ba.

Karabegović je rođeni Dubičanin, koji od 1997. godine živi i radi u Bihaću. Vlasnik je veterinarske stanice Karabegović i, kako za sebe kaže, tipičan terenski veterinar. Već je 20 godina u ovoj struci i s vremenom se, priznaje, zasitio svakodnevnih praksi i metoda kojima se bio prinuđen koristiti.

Godinama nedostaju inovacije u veterinarstvu

Na ideju osmišljavanja kontracepcijske spirale koju bi bilo moguće koristiti kao sredstvo za sprečavanje nekontrolirane oplodnje pasa, došao je zbog intenzivnog problema sa psima lutalicama, koji je već godinama u našoj zemlji nerješiva enigma.

"Sve se desilo slučajno. Mi u veterini imamo problem da koristimo metode koje su stare 50 i više godina. Naprimjer, stomatolozi su svoju branšu u posljednjih 30 godina podigli na zaista visok nivo, te se skoro odustalo od faze vađenja zuba, pa se nudi čitav spektar rješenja za probleme u ovoj struci: i za one koji imaju 'dublji džep' i za one koji nemaju puno novca. Nažalost, naša branša je prilično zastala u vremenu. Konkretno, kada je u pitanju metoda kontracepcije, koristimo konvencionalnu metodu koja je stara 70 godina. Dakle, radi se o operativnom zahvatu koji izaziva čitav niz štetnih nuspojava, no zbog nepostojanja druge opcije veterinari, uslovno kazano, šute i ne pričaju o štetnim posljedicama. Potrebno je bilo, dakle, nešto novo ponuditi vlasnicima pasa", kaže dr. Karabegović na početku razgovora za naš portal.

Kontracepcijska spirala, prvi komercijalni proizvod ove vrste

Kada je u pitanju kontracepcijska spirala, dr. Karabegović tvrdi da se radi o prvom komercijalnom proizvodu ove vrste. Kako nam pojašnjava, radi se ustvari o mehaničkoj metodi kontracepcije koja se primjenjuje u medicini, odnosno o metodi unutarmaterničnog uloška.

"Prije nego je spirala napravljena za žene, istraživanja su pravljena na životinjama. Međutim, nikad nije napravljen proizvod za te svrhe, već je sve ostalo na istraživanjima. Naprimjer, trebalo je napraviti nešto što možete primijeniti na psu koji je težak dva kilograma i psu koji je težak 80 kilograma. Ja sam uspio pronaći rješenje za takvo nešto. Napravio sam komercijalni proizvod od toga, patentirao ga, izašao na tržište, na svjetske sajmove i postigao zapažene rezultate", ističe dr. Karabegović.

Do sada je za svoj izum osvojio pet zlatnih medalja na najvećim svjetskim sajmovima inovacija. Nakon prve zlatne medalje koju je osvojio na Internacionalnom sajmu inovacija na Tajvanu, koji se smatra svojevrsnim Svjetskim prvenstvom u inovacijama, redale su se i druge medalje: London, Karlovac, Bangkok i Kuala Lumpur. Sve zlatne.

"Praktično, ni ja sam nisam znao da ne postoji spirala za pse. Meni je od ideje do konačnog proizvoda trebalo svega šest mjeseci. U tom periodu otkrio sam barem 20-tak načina kako se spirala ne može napraviti, sve dok nisam došao do konačnog rješenja, koje je univerzalno i u konačnici se može komercijalizirati", kaže naš sagovornik.

Proizvod patentiran u Sloveniji

Kada je shvatio da se radi o velikoj stvari, dr. Karabegović je odlučio patentirati vlastiti proizvod radi zaštite prava. No nije ga patentirao u BiH, već u Sloveniji, a otkriva i zašto.

"BiH ima patentni zavod, no on postoji samo na papiru. Naime, on štiti samo patente na teritoriji BiH, ali ne i van granica države, jer BiH nije u Evropskoj uniji i nije praktično članica ničega tako da nema nikakvog smisla patentirati nešto kod nas. S obzirom da je Slovenija poznata kao zemlja koja brine o istraživanjima i patentima, otišao sam tamo i prijavio patent u Patentni zavod u Ljubljani. Patent je internacionalni, te naravno moj. Nije patent nijedne države, kao što se do sada navodilo u medijima, već isključivo moj. Naravno, i bosanskohercegovački je, ali sa internacionalnom zaštitom", pojašnjava dr. Karabegović.

Na sajmovima pod zastavom Hrvatske

Da bi se proizvod na adekvatan način komercijalizirao i probio na svjetsko tržište, morao je pronaći partnera koji će finansirati čitav projekat. Tu je žrtvovao 50 posto svojih prava. Pored svega, dr. Karabegović je na svim dosadašnjim sajmovima na kojima je ostvarivao odlične rezultate, nastupao pod zastavom Hrvatske.

"Uvijek sam imao podršku porodice i prijatelja. Prva značajnija podrška van tih okvira desila se iz Hrvatske gospodarske komore, pošto je firma koja kreira moj proizvod stacionirana u Hrvatskoj. Oni su tu činjenicu iskoristili, njima se patent činio dobar i ponudili su mi da ga izlažem u sklopu hrvatske inovacijske misije na svjetskim sajmovima.

To je bila vrlo primamljiva ponuda za mene, budući da je recimo prvi sajam bio na Tajvanu i bogzna da li bih ja ikad otišao tamo bez takve ponude. Uz to, ponudili su mi i kompletnu logistiku, a i Savez inovatora iz Zagreba, čiji sam član, također mi je bio na raspolaganju. Tamo sam osvojio prvu od svih nagrada", prepričava Karabegović.

Nakon toga, podršku je dobio i od Grada Bihaća za odlazak na sajam u Londonu. Podršku mu je, također, nastavila pružati Hrvatska gospodarska komora. Na odlazak na zadnji sajam u Kuala Lumpur dobio je podršku i od Vlade USK.

Bez podrške FBiH i države

Na naše pitanje da li je dobio bilo kakvu podršku sa viših instanci države BiH, Karabegović odgovara: "Moja ljubav prema Bosni i Hercegovini obrnuto je proporcionalna podršci koju od nje dobijam. Naprimjer, kako bih nastavio dalja istraživanja na ovom projektu, nije mi se javila nijedna državna institucija, ili pak ona iz Federacije BiH. Naprotiv, pozvali su me sa Instituta za reprodukciju Agronomskog fakulteta u Banjoj Luci, ponudivši mi odlične uslove i najsavremeniju opremu. Sve su mi ponudili, a ne tražeći pritom ništa od mene. Ja to moram reći, pa neka se osjeti prozvan ko god hoće".

Hrvatska mu je ponudila da sa njihovim ekipama ide po sajmovima u svijetu, a u Banjoj Luci su mu ponudili da nastavi istraživanja.

"I meni ne preostaje ništa drugo nego da se zahvalim svima onima koji su mi pružili podršku, iako me donekle boli što se takve stvari ne prepoznaju od onih koji bi to trebali prepoznati, ali to nije do mene", ističe dr. Karabegović.

Proizvod uskoro na svim svjetskim tržištima

Za kraj, našeg sagovornika smo upitali i kakvi su daljnji planovi za distribuciju proizvoda na svjetska tržišta.

"Prodaja se širi i uskoro bi se proizvod trebao transferirati putem svjetskih veleprodaja. Tu ću trebati i dodatne certifikate, zbog kojih radim i dodatna istraživanja kako bih dobio te certifikate. Do sada su mi se javile tri velike veleprodaje iz Njemačke, SAD-a i Holandije, te se praktično čekaju samo ti certifikati. Uskoro će u SAD-u započeti jedno istraživanje na životinjama, nakon čega bih trebao dobiti certifikat za plasman proizvoda na američko tržište", odgovorio je.

Još mu je želja posjetiti dva preostala velika svjetska sajma inovacija u Pittsburghu i Hong Kongu, nadajući se pritom da će još neko prepoznati i cijeniti kvalitetan i predan naučno-istraživački rad.