lifestyle
76

Kongo: I djeca rođena nakon silovanja zaslužuju ljubav i normalan život

Klix.ba
(Foto: Patricia Willocq)
Već godinama, grad Goma u Demokratskoj Republici Kongo svjedoči stravičnim ratnim zločinima i seksualnom nasilju nad djecom, mladim djevojkama, ženama, te ponekad i muškarcima. Silovanje se ovdje koristi kao ratno oružje.

U posljednjih nekoliko godina, u toku su brojne lokalne inicijative i međunarodni programi koji za cilj imaju da pomognu žrtvama porodičnog i seksualnog nasilja tokom rata, te kako bi žrtve ponovo preuzele kontrolu nad svojim životima.

U seriji radova koju je napravila Patricia Willocq upoznajemo Esther, djevojčicu rođenu nakon silovanja, kako prolazi kroz najveće momente svog života - rođenje, prve korake, prvi dan u školi, vjenčanje.

Patricia Willocq je autorica serije radova kojima je za cilj imala ohrabriti djecu rođenju kao posljedicu silovanja i žene koje su preživjele silovanje i seksualno nasilje.

Sva djeca koju vidite na fotografijama rođeni su kao posljedica silovanja, a sve žene su na neki način bile žrtve seksualnog zlostavljanja,.

"One više nisu žrtve. One su predivne i preživjele su sve užase koji su ih snašli tokom života", kaže fotografkinja Patricia Willocq.