lifestyle
155

Ko kaže da su staford terijeri agresivni? Pogledajte ove dvije maze

Klix.ba
(Foto: Instagram)
Darren i Phillip su staford terijeri koji žive u Australiji. Oni su najbolji drugovi, te prilično zahvalni ljubimci za poziranje, a imaju i svoj vlastiti Instagram profil.

"Moj je cilj pokazati nježnu, blagu i blesavu stranu stafforda za koju mnogo ljudi ni ne zna da postoji. To su nevjerovatni psi, stvorenja puna ljubavi, a zli mogu postati samo ako ih se ne tretira na pravi način. Nadam se da ćete bar malo promijeniti mišljenje o stafordima kad upoznate ove moje dvije maze", napisala je njihova vlasnica na Instagramu.

Stafordski terijer je izuzetno cijenjen pas za društvo zbog svoje poslušnosti i strpljivosti prema djeci. To je borben i snažan, ali istovremeno miran pas, a uz njega se nažalost često vežu negativne predrasude i stereotipi o tome kako se radi o krvoločnim i "opasnim" psima.

Ipak, ono što je ključno naglasiti jeste kako nijedan pas nikada nije agresivan sam po sebi, te da su, kada su u pitanju kućni psi, za njihovu agresivnost i loše ponašanje u najvećoj mjeri zaslužni neodgovorni vlasnici.

Iz tog je razloga, upravo zbog svoje fizičke snage, staford jedna od zahtjevnijih pasmina, te traži ozbiljnog i odgovornog vlasnika koji će posvetiti dovoljno vremena i truda za njegov pravilan odgoj.