lifestyle
35

Knjige su statične, bebe uče brže uz tablete i kompjutere

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Naučnici savjetuju da djeci čim se rode date tablete i iPade jer će uz pomoć njih značajno usavršiti svoje znanje i sposobnosti učenja.

Novo istraživanje sa univerziteta u Londonu pokazalo je kako tableti bebama omogućavaju snažniju stimulaciju mozga nego slikovnice i knjige, što se kosi sa ranijim istraživanjima o tome kako su tehnološke "igračke" loše za djecu jer im narušavaju vid i socijalne vještine.

Profesorica Annette Karmiloff-Smith, voditeljica istraživanja, kazala je za Sunday Times kako bi se djeci tableti trebali dati čim se rode.

"Šokirana sam brzinom kojom djeca na ovaj način usvajaju nova znanja, čak mnogo brže nego odrasli. Knjige su statične, a ono što djecu uglavnom najviše interesuje kad im čitate knjige je zvuk listanja stranica. Djeci ove uzrasti treba pokretna stimulacija."

Profesorica Karmiloff-Smith smatra kako djeca kojoj roditelji daju računare na korištenje pokazati brži stepen razvoja.

"Sve što znamo o razvoju djece nam govori kako tableti i računari ne bi trebali biti zabranjeni bebama i maloj djeci", navodi ova profesorica.

Ipak, postoje i oni koji ne dijele njeno mišljenje.

Neurologinja Baroness Susan Greenfield je upozorila na štetne posljedice koje kompjuteri i i grice ostavljaju kod djece, te kako nezdrava ovisnost o tehnologiji slabi veze u mozgu uzrokujući formu "privremene demencije". Prostije rečeno - postajemo tuplji.