lifestyle
0

Kneževina Monaco: Važne promjene

Sarajevo-x.com | Džana Mujadžić
Albert II koji je prije nekoliko dana i zvanično proglašen novim vladarom najmanje evropske monarhije, poduzeo je važne čistke među očevim ministrima, koje je jednostavno raspustio.

Sin glumice Grace Kelly i princa Rainiera Grimaldija, čija porodica vlada već 700 godina, novi princ je ozvaničio svoj status u prisustvu brojnih okrunisanih glava, šefova država i ministara cijele planete.

Devet stotina uzvanika, čuvalo je osam stotina vojnika. Svi su prisustvovli religioznom obredu ustoličenja, koji je obavio biskup Bernard Barsi, posto je katolička vjera u Monacu-državna.

Iako se bliži 48. rođendanu, Albert II, koga cijeli zapad naziva "Bébert", rođen je 14. marta 1958 godine, izgleda stidljiv i udaljen od funkcije koju obavlja. "Predstavljen" kao šestomjesečna beba Winstonu Churchillu, nikada se nije oporavio od majčine, prerane smrti.

Prelijepa Grace je umrla u saobraćajnoj nesreći sa samo 52 godine, dok je njen jedinac, imao 24. Vječiti neženja koga smatraju jednom od najprivlačnijih "planetarnih partija", jer posjeduje zavidno lično bogastvo ali i rascvjetane poslove u kneževini, diplomirao je u Americi političke nauke, a ubijeđeni je ekologista. Još je i član svjetskog olimpijskog Komiteta jer, dugo, upražnjava različite sportove.

Princ Albert II govori i nekoliko jezika, sto mu je od velike koristi u brojnim "jetseterskim" djelatnostima, kojima se, redovito, odaje.

Njegova sestra Caroline od Hanovra, čiji je burni život punio, godinama, redove štampe na svih pet kontinenata, mu je velika podrska jer je nakon dva nestabilna braka, pronašla čovjeka svog života u osobi njemačkog princa Ernsta Augustea, koji je bio idealan u očima njene majke.

Današnja dvostruka princeza, još uvijek čarobna Caroline, je princeza i Velike Britanije i Irske, te grofica od Braunshweiga pa Luueburga, je i majka četvero djece.

Njena poslijednja kći Alexandra, kojoj je šest godina, okrunila je germansku, prinčevsku bračnu vezu, mu svesrdno pomaže.

Princeza Stephanie, što je ove godine proslavila 40. rođendan je majka dvoje djece. Stigla je biti modna kreatorica, snimiti plocu sa hitom "Uragan" prije više od dvije decenije, proizvoditi parfeme. Ona koja je, godinama, povećavala tiraž "people" revija, koje su pomno pratile njene neprebrojive ljubavne spone sa poznatim i zgodnim momcima, udala se za vlastitog tjelohranitelja. Otjerala ga je kada je prevario s anonimnom igračicom, nekog monaskog noćnog kluba. Ona je treći, važan stub kneževine što, danas, šalje vrijedne djelatnike njenog prosperiteta u penziju. Albert II, promjene objašnjava novom epohom i evolucijom društva. Da mu vjerujemo?