Crna staza Vučko traila
222

Klix.ba na najtežoj utrci u BiH: Avantura od 24 sata u koju su se upustili samo najhrabriji

A. K.
Jedan od učesnika Vučko traila na Crnoj stazi (Foto: A. K./Klix.ba)
(Foto: A. K./Klix.ba)
Protekli vikend sa sobom je donio nezaboravno sportsko iskustvo za grupu trail trkača, koji su učestvovali u najtežoj trail utrci u BiH. U avanturi za najhrabrije našao se i novinar portala Klix.ba te vam u nastavku prenosimo segmente sa Crne staze Vučko traila u dužini većoj od 105 kilometara.

Planinarsko društvo Željezničar proteklog vikenda u Bosni i Hercegovini je napravilo pravu poslasticu za domaću, regionalnu, ali i svjetsku trkačku zajednicu, organizirajući još jedno izdanje Vučko traila.

Da bi događaj bio znatno izazovniji u odnosu na sva ranija izdanja, organizatori su osmislili novu stazu u dužini većoj od 105 kilometara i sa visinskom razlikom koja se popela na skoro šest hiljada metara.

Ukoliko vam zvuči nevjerovatno trčati na planinama 24 sata u tome će vas razuvjeriti grupa osoba kojoj je u prosjeku trebalo toliko vremena da završe utrku.

Događaj za najodabranije takmičare na Crnoj stazi počeo je u petak u 22 sata, kada su se iz Javorovog dola uputili u višesatnu avanturu koja se u zavisnosti od forme trkača protezala od 17 do čak 30 sati i 31 minutu. Na izuzetno teškoj stazi su testirali svu svoju nevjerovatnu snagu i izdržljivost.

Crna staza pružila je nezaboravno putovanje kroz Bjelašnicu i Visočicu, Bosnu sa jedne i Hercegovinu sa druge strane. Osim impresivne dužine pred takmičare je stavila i izazov u osvajanju najveće visinske razlike u Bosni i Hercegovini od skoro šest hiljada metara.

Za stvaranje dodatne težine na stazi pobrinula se priroda, a trkače su posebno bez daha ostavljali prelijepi i strmi grebeni, netaknute šume, vidikovci, kanjoni i močvarna područja.

Upravo jedinstveni prizori koje nude bh. planine svakom trkaču su davali dodatnu snagu za savladavanje svih izazova, koji su na svakom novom kilometru, usponu, spustu i satu provedenom na stazi, postajali teži u fizičkom, ali i mentalnom smislu.

Međutim, želja za pružanjem ličnog i nadahnjujućeg pogleda sa svakog od predjela Bjelašnice ili Visočice, posebno u vremenu kada se oblaci igraju sa suncem, ostajala je jača od bilo kojeg posustajanja ili krajnjeg odustajanja, što je mnoge i dovelo do cilja.

U svemu tome spoznajete da je korisno stavljati ispred sebe određene izazove jer tada spoznajete osjećaj da živite punim plućima, preispitujući svoje granice te iznova otkrivajući šta ste u stanju sve postići. Postajete svjesni sebe u psihičkom i fizičkom smislu tek kada testirate svoje krajnje granice, što su učinili upravo učesnici Crne staze Vučko traila.

Sve izazove i nedaće prvi je savladao Aldin Rizvić iz BiH, kojem je za prolazak kroz cilj trebalo 17 sati, 55 minuta i 16 sekundi. Sandi Bayer iz Slovačke našao se na drugom mjestu, dok je trećeplasirani Emir Halilović iz naše zemlje.

U ženskoj konkurenciji, Crnu stazu prva je osvojila Naida Avdić iz BiH koja je za savladavanje utrošila 21 sat, 15 minuta i 59 sekundi. Na drugom mjestu je završila Danijela Horvat iz Hrvatske, dok je na trećoj poziciji se našla Karen Marie Brogger iz Danske.

Ovogodišnje izdanje Vučko traila ponudilo je i svoje tradiconalne staze, odnosno Crvenu, Plavu i Zelenu, sa više od hiljadu takmičara iz 27 zemalja svijeta.