lifestyle
0

Klimatske promjene na Zemlji utiču na biodiverzitet

FENA
Bjelašnica
Bjelašnica
Klimatske promjene na Zemlji su evidentne i već utiču na promjenu biodiverziteta. I da kojim čudom budu trenutno zaustavljene, na planeti bi se još veoma dugo osjećale posljedice, upozorili su stručnjaci za biodeiverzitet tokom radionice o temi "Razvoj nacionalne strategije i akcionog plana za zaštitu biološke i pejzažne raznolikosti BiH".

Skup je organiziran danas povodom 22. maja, svjetskog Dana biodiverziteta. Ove godine će se tokom obilježavanja tog datuma velika pažnja poklanjati dokazanoj neraskidivoj vezi između klimatskih promjena i biodiverziteta. Učesnici su upozorili da proces poremaćaja klime, čija je posljedica lagano ali sigurno podizanje nivoa mora i smanjenje debljine ledenog pokrivača na Zemljinim polovima, ne može biti zaustavljen, ali ipak može biti spriječena daljnja ekspanzija.

Neke procjene su govorile da će se do kraja ovog vijeka prosječna temperatura na Zemlji povisiti za 1,4 do pet stepeni Celzijusovih, ali zadnja istraživanja pokazuju još gore stanje - da će manja vrijednost u ovom omjeru biti dva posto.

To samo naoko nisu drastične cifre. I samo povećanje prosječne temperature za jedan stepen, a to je već registrirano na Zemlji otkad se mjeri temperatura zraka, negativno utiče na živi svijet.

Koordinatorica projekta uspostave nacionalne strategije i akcionog plana za zaštitu biološke i pejzažne raznolikosti BiH Senka Barudanović pročitala je tokom današnjeg skupa u Sarajevu poruku svijetu Ahmeda Djoglafa, izvršnog sekretara UN-ove Konvencije o klimatskim promjenama, da je ljudski faktor uslovio aktuelni najveći val gubitka biodiverziteta od nestanka dinosaura na Zemlji. Djoglaf je na kraju pozvao sve da sačuvaju život na planeti.

Zdravko Begović, stručnjak iz Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, pobornik je teze da razvijene zemlje duguju planeti i da uvođenjem čistih tehnologija razvijeni mogu pomoći nerazvijenima. Begović je danas podsjetio da je Protokol iz Kjota obavezao zemlje na smanjenje emisije gasova - ugljendioksida, metana, azotsuboksida i heksahlorida, odnosno dvije grupe gasova u štetnim količinama. Bosna i Hercegovina je najzad odobrila ratifikovanje kjotskog protokola i stupiti će na snagu 15. jula ove godine, kazao je pritom.

Današnji skup je u posebnom dijelu bio svećen ideji za izradu nacionalne strategije i akcionog plana Bosne i Hercegovine za zaštitu njene biološke i pejzažne raznolikosti.

Taj projekt relizira Ministarsvo za okoliš i turizam Federacije BiH. Otpočeo je januara 2006. godine i podrazumijeva angažman eksperata iz cijele BiH. U ekspertnom timu je 29 stručnjaka iz Federacije, Republike Srpske i Distrikta Brčko.

Dosad je u okviru projekta učinjen veoma zahtjevni pregled biodiverziteta Bosne i Hercegovine kroz diverzitet flore, faune, gljiva, lišajeva, ekosistema, pejzaža, genetičkih resursa i invazivnih vrsta. Identificirani su također zakonski okviri upravljanja biodiverzitetom, pritisci i uzroci problema, kao i dodirne tačke s drugim sektorima.

Nakon sagledavanja stanja u oblasti biodiverziteta, projekat ulazi u fazu uspostave strategije i akcionog plana BiH za zaštitu biodiverziteta na svim nivoima.

Koordinator projekta Senka Barudanović na današnjem skupu je istaknula veliku podršku projketu od federalnog ministarstva okoliša i turizma i bivše ministrice u tom resoru Katice Čerkez.

Mehmed Cero, pomoćnik sadašnjeg resornog ministra Nevenka Hercega, naglasio je značaj interresorskog uvezivanja u ovom poslu.