Ne mare za spor
12

Kina otvorila kino na spornom otoku u Južnom kineskom moru

Klix.ba
Kinezi su na otoku Woody u Južnom kineskom moru otvorili moderno kino. Mnogi taj potez vide kao pritisak zvaničnog Pekinga koji tvrdi da ima pravo na tu teritoriju.

Prema pisanju agencije Xinhua, kino Sansha Yinlong opremljeno je 4K projektorima i ima više od 200 sjedišta te predstavlja najjužniju dvoranu u vlasništvu kineske države.

Foto: AFP
Foto: AFP

Otok Woody prostire se na površini od 2,6 km. Ovdje živi blizu 1.100 ljudi, a udaljen je 320 kilometara od kineske provincije Hainan. Na njega prava polažu Tajvan i Vijetnam, a nalazi se u sastavu Paracel otoka između Filipina, Vijetnama, Kine i Malezije.

Foto: AFP
Foto: AFP

Prema najavama, u kinu će se prikazivati najmanje po jedan film dnevno, tako da stanovnici i vojnici na otoku mogu uživati u istim filmovima kao i ljubitelji kinematografije u Kini.

Foto: AFP
Foto: AFP

Kompanija Hainan Media Group kupila je i dva mobilna projektora kako bi filmove mogli besplatno prikazivati i na okolnim otocima.

Sansha je najmlađa prefektura u provinciji Hainan, a u proteklim godinama od izolovanog otoka pretvorena je u grad u kojem je moguć život.