lifestyle
7

Kina gradi repliku Titanika: Posjetioci će doživjeti simulaciju udara i potonuća broda

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kina je počela izgradnju replike Titanika u izvornoj veličini. Izgradnju vodi firma Seven Star Eenergy koja je kazala kako će replika biti završena do kraja sljedeće godine.

Kopija popularnog ukletog broda bit će dio turističkog odmarališta Romandisea Seven Star na rijeci Qijiang u provinciji Sichuan.

Posjetioci će vidjeti kako zaista izgledala unutrašnjost broda te doživjeti simulaciju udara Titanika u ledeni brijeg, kao i potonuća. Dizajner je Curtis Schnell koji je kazao da ovaj projekat rade s mnogo poštovanja prema žrtvama jer je Titanik bio više od broda.

"Još uvijek imamo probleme s nekim stvarima i ne možemo izgraditi svaku sobu, ali oklop broda i vanjski dio će biti isti te ćemo imati nekoliko soba koje će posjetioci moći obići", rekao je.

Izgradnja košta milijardu jena (blizu 140 miliona eura). Lokalno stanovništvo se nada da će ovo poboljšati njihovu ekonomiju.

Titanik je potonuo na putu između Southamptona i New Yorka 15. aprila 1912. godine. U ovoj nesreći poginulo je više od 1.500 ljudi.