{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kepiers eksperimentira u svemiru zajedno sa 60.000 đaka

N
19.4.2004. u 16:52
0
0
Kepiers eksperimentira u svemiru zajedno sa 60.000 đaka
0
Kepiers eksperimentira u svemiru zajedno sa 60.000 đaka
Holanđanin Andre Keipers, koji je jutros odletio na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSP), izvodit će tokom desetodnevnog boravka u svemiru, specifičan eksperiment, u koji će biti uključeno i 60.000 europskih đaka.
Astronaut Europske svemirske agencije (ESA) presadit će na orbiti salatu i promatrat će utjecaj svjetlosti na rast biljke. Preko "telemosta", u eksperiment će istovremeno biti uključene i njegove mlade kolege, prirodnjaci.

"Obrazovni program neodvojivi je dio europske misije", rekao je europski predstavnik ESA-e u Rusiji.

Keipers kao otac dvoje djece poklanja veliku pažnju širenju znanja o svemiru među holandskim učenicima. U znanstvenom programu sadašnje misije nalazi se više od 30 različitih istraživanja, a na nekima će, poslije povratka Keipersa na zemlju, raditi zapovjednik posade MSP-a Genadi Padalka.

Keipers je sudjelovao u pripremanju medicinskih eksperimenata ESA-e za ruski orbitalni kompleks Mir, a kada je 1999. ušao u red astronauta produžio je znanstveni rad istražujući psihološku adaptaciju čovjeka na bestežinsko stanje.

Prema riječima predstavnika ruskog Centra uprave leta, Keipers je jedan od pet astronauta ESA-e koji posjeduje certifikat brodskog inženjera broda Soyuz-tma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: