Kako žive stanovnici zoo vrta u Tuzli: Za majmuna čaj s medom, a medvjedu voće

Kako žive stanovnici zoo vrta u Tuzli: Za majmuna čaj s medom, a medvjedu voće
149
A. Kendić
3.11.2019. u 09:21
113
komentara
149

dijeljenja
1/33 Foto: A. K./Klix.ba
2/33 Majmun Maki uživa u čaju s medom (Foto: A. K./Klix.ba)
3/33 Foto: A. K./Klix.ba
4/33 Foto: A. K./Klix.ba
5/33 Foto: A. K./Klix.ba
6/33 Foto: A. K./Klix.ba
7/33 Foto: A. K./Klix.ba
8/33 Foto: A. K./Klix.ba
9/33 Foto: A. K./Klix.ba
10/33 Foto: A. K./Klix.ba
11/33 Foto: A. K./Klix.ba
12/33 Foto: A. K./Klix.ba
13/33 Foto: A. K./Klix.ba
14/33 Foto: A. K./Klix.ba
15/33 Foto: A. K./Klix.ba
16/33 Foto: A. K./Klix.ba
17/33 Foto: A. K./Klix.ba
18/33 Foto: A. K./Klix.ba
19/33 Foto: A. K./Klix.ba
20/33 Foto: A. K./Klix.ba
21/33 Foto: A. K./Klix.ba
22/33 Foto: A. K./Klix.ba
23/33 Foto: A. K./Klix.ba
24/33 Foto: A. K./Klix.ba
25/33 Alma Karić (Foto: A. K./Klix.ba)
26/33 Foto: A. K./Klix.ba
27/33 Foto: A. K./Klix.ba
28/33 Foto: A. K./Klix.ba
29/33 Foto: A. K./Klix.ba
30/33 Foto: A. K./Klix.ba
31/33 Foto: A. K./Klix.ba
32/33 Foto: A. K./Klix.ba
33/33 Foto: A. K./Klix.ba
Zoološki vrt Bosanska poljana u Tuzli dom je za više od 350 životinja, a većina se trenutno nalazi u periodu adaptacije na zimski režim ishrane. Ekipa portala Klix.ba posjetila je životinjsku družinu u Tuzli i uvjerila se u kakvim uslovima borave, od čega se sastoje njihovi obroci, ali i koje su im omiljene poslastice.
Posebna pažnja će im biti posvećena u danima kada se temperatura u živi termometra spusti ispod nule.

Tuzlanski zoološki vrt raspolaže s 40 životinjskih vrsta, a među najzanimljivijima su tigar, lavovi, medvjedi, majmun, zebra, antilope, rakuni, mare, kapibare, zmije, ptice... Njih prate i posebna imena, pa tako majmun će reagovati ako ga pozovete sa Maki, zebra je Ibro, medvjedi Maja i Šiško, a lavovi Nina, Kjara, Tuma, Dea, Lea i Rea.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba


Svi zaposlenici Bosanske poljane koja djeluje u okviru kompanije Bingo podređeni su životinjama, odnosno njihovim potrebama, a zimski period je specifičan zbog uvođenja posebnog režima ishrane, uz adekvatno opremanje nastanbi u kojima borave one vrste s manjom mogućnošću podnošenja niskih temperatura zraka koje su karakteristične za nadolazeći period godine.

"Trudimo se svakoj životinji pružiti ono što bi trebala imati u svom prirodnom okruženju. Grijanje posjeduju sve one kojima je to potrebno u zimskom periodu, a imaju i unutrašnje nastanbe i prostore u koje se sklanjaju od toplote ili hladnoće. Svaka od njih ima i hranitelja koji daje sve od sebe kako bi životinja bila što aktivnija te kako bi joj boravak bio što zanimljiviji", kaže na početku razgovora za Klix.ba Alma Karić, doktorica veterinarske medicine i rukovoditeljica zoološkog vrta Bosanska poljana.

Alma Karić (Foto: A. K./Klix.ba) Alma Karić (Foto: A. K./Klix.ba)


Svaka životinja je zahtjevna na svoj način, pa tako rakunima se u nastanbama pored posebnih grijalica stavljaju stelje, a uz sve to za lavove i jaguara je obezbijeđena i specijalna stijena s grijačima. S obzirom na to da je riječ o sibirskoj životinji, tigar osim nastanbe na raspolaganju ima i zimski prostor za sklanjanje od snijega, ukoliko to sam želi.

Karić ističe da afričke zebre i antilope ne podnose veliku vlagu i blato, a zbog potrebe za toplotom, skoro cijeli zimski period provode u svojim nastanbama u toploj i suhoj stelji uz grijalice. Pod posebnim tretmanom su i životinje koje borave u terariju, akvariju ili avijariju.

Medvjedi ne tonu u zimski san

Za razliku od prirodnog okruženja medvjedi u zoološkim vrtovima ne odlaze u zimski san zbog režima ishrane koji je drugačiji u odnosu na divljinu. Takav je slučaj i sa Majom i Šiškom koji su interesantni zbog načina igre, ali i prilaska radnicima koji im donose hranu.

"Oni u zoološkom vrtu nikada ne pojedu količinu hrane koja bi im omogućila spremanje određenih rezervi. Na kraju krajeva, oni su ovdje svjesni da im je hrana konstantno na raspolaganju, za razliku od prirode", pojašnjava nam Karić, naglasivši da tuzlanski medvjedi uživaju u konzumiranju meda, ananasa, manga, dinje, grožđa, paradajza, mrkve, ali i lubenice koja se u ovom periodu zamjenjuje zelenom salatom.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba


Govoreći o načinu ishrane, Karić nas upoznaje s informacijom da svaki mesojed šest dana u sedmici dobija tačno određenu količinu hrane. Naprimjer, kod lavova je to šest kilograma mesa po jedinki (piletina, ćuretina, jagnjetina, jaretina, govedina, teletina), a jedan dan rezervisan je za post. U cilju interesantnijeg boravka životinje radi se na režimu po kojem nikada nije isti dan posta.

"Što se tiče preživara u toku ljeta zbog dobijanja zelene mase, odnosno trave, jedu mnogo manje zrnastog jediva, a mi se trudimo nabaviti peletirano hranjivo koje je namijenjeno njima sa 14, 16 ili 18 posto proteina. Naprimjer, u zimskom periodu antilope dobijaju mnogo veću količinu sjena, koja u ljetnom periodu otprilike iznosi 10, a sada je okvirno 20 kilograma", navodi Karić.

Svaka životinja ima svoj jelovnik, a rakunima se od povrća serviraju paprike i mrkva, zatim razne kombinacije voća, uz crve, jaja, piletinu i miševe. Mare obožavaju sve vrste povrća, a od voća jedino jabuku, dok kapibare isključivo povrće ili rezane grane vrbe, lipe i bagrema, ali u ljetnom periodu.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba


Da bi im dan bio zanimljiviji hranitelji hranu životinjama raspoređuju na različitim mjestima, stavljaju u razne rupe, u drvo i slično.

Jedan od miljenika zaposlenika tuzlanskog zoološkog vrta je i macaca majmun pod imenom Maki kojeg zatičemo u njegovoj nastanbi dok jede grožđe. Saznajemo da posebno uživa u svojoj omiljenoj poslastici, odnosno čaju od kamilice s medom, a zahvalnost će pokazati i ukoliko mu priredite iznenađenje u vidu serviranja košpa od bundeve koje ne smiju biti slane, ili kikirikija u ljusci, s tim da u tome uživa tri do četiri puta mjesečno.

Okot lavica unio veliku radost

Dok šetamo prelijepo uređenim stazama Bosanske poljane nailazimo na nastanbu kralja životinja. Lavice Nina i Kjara i mužijak Tuma ove godine unijeli su veliku radost u zoološki vrt u Tuzli. Naime, ove dvije lavice koje će skupa sa svojim partnerom Tumom u decembru napuniti tri godine okotile su ukupno šest malenih lavića koji su danas posebna atrakcija.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba


Prva se okotila Nina 12. juna, donijevši na svijet tri male ženke, kojima su posjetitelji dali imena Dea, Lea i Rea. S obzirom da joj je to bio prvi okot, Nina je nedugo nakon rađanja odbacila svoju mladunčad, pa su ih zaposlenici zoološkog vrta morali othraniti ručno - mlijekom i zamjenskom hranom za mace. Na ovakvoj vrsti prehrane su i danas, četiri i po mjeseca kasnije.

Tri mjeseca poslije, tačnije 13. septembra okotila se i Kjara koja je dobila tri malena i zdrava mužijaka, a upravo ekipa portala Klix.ba prva je imala priliku ući u njihovu posebnu nastanbu te ih upoznati. Imena još uvijek nemaju, a svojim umiljatim pogledom zasigurno će razbiti strah kod svakoga ko preza od kralja životinja.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba


"Za razliku od Nininih beba, Kjarine ne moramo hraniti ručno, jer ona to sve sama obavlja. Pristup ne dozvoljava apsolutno nikome i izuzetna je majka. U periodu redovne kontrole zdravstvenog stanja lavića u velikom smo problemu odvajanja od nje, ali kada dođe do tog trenutka, nastojimo ih odvojiti u dio u kojem ona ne vidi da uzimamo mlade", kaže nam Karić.

Iz zoološkog vrta Bosanska poljana ponosno ističu da od formiranja 2016. godine do danas nisu imali nijedan zdravstveni problem kod životinje, a da on nije uspješno riješen. To su, između ostalog postigli i uz veliku posvećenost hranitelja koji se o životinjama brinu.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba


Voda se životinjama mijenja svaki dan, vitaminski dodaci prehrani su obavezni, a redovno se vrši i apliciranje antiparazitske terapije. Kao jedan od najvećih problema iz zoološkog vrta navode nabavku lijekova za životinje i anestezije, s obzirom na to da ih je veoma teško pronaći na našem tržištu.
Prijavi grešku


Komentari (113)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...