lifestyle
117

Kako ramazanske dane provode osobe iz javnog života: Odmor od posla i iftari sa dragim ljudima

Klix.ba
Aida Begić
Aida Begić
Šestog juna počeo je najodabraniji mjesec za muslimane - ramazan. Shodno duhu ovog muslimanskog blagdana, nekoliko osoba iz kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine za Klix.ba su govorile o svojim običajima za ramazan i načinu na koji ga provode. Istaknuli su kako ovaj mjesec treba da protekne u miru i duhu vjere.

Režiserka Aida Begić kaže kako mjesec ramazan doživljava kao nekog dragog gosta i prijatelja koji joj je poseban u životu pa se čisti kuća i obavljaju slični rituali kao kad očekujemo goste.

"Pored toga, ono što je najvažnije u ramazanu jeste da se čovjek koliko god može oslobodi nekih ovozemaljskih opterećenja i obaveza i da se posveti duhovnom životu. U tom smislu je ovo vrlo poseban mjesec i sa duhovne strane čini mi se još važniji od fizičkog. Ramazan je velika blagodat, mjesec pročišćenja, suočavanja sa sobom, autorefleksije... ", kaže Begić i dodaje kako ramazan uvijek iskoristi da se vidi s nekim prijateljima s kojima se nije dugo vidjela.

Profesorica Fahira Fejzić-Čengić za Klix.ba je kazala da se ona bazira na vanjske (mehaničke i fizičke) i unutarnje rituale.

Fahira Fejzić-Čengić
Fahira Fejzić-Čengić

"Sve mora biti 'cakum-pakum', od špajza do mutfaka i posteljina. Spazih da još uvijek peglam ručne radove i da ih štirkam, što većina žena više ne radi. Ima tu i keranja i finog heklanja - da kuća zamiriše, izgleda tretirano s ljubavlju ruku i duše, a sve je veoma relaksirajuće. Ako toga nema kuća vam dođe k'o 'salon namještaja' na vašoj adresi. Učenjem hatmi, jasina i fatiha treba se sjetiti svojih najbližih, jer kad čuvamo sjećanje na druge i starije i nas će logikom kauzaliteta mlađi čuvati sjećanje. To je fino kosmičko tkanje ponavljanih svetih riječi kojima ječi ovaj Kosmos. Dakako, ovdje je veoma važno posvetiti se i ponoviti značaj ideje Uzvišenosti", izjavila je je prof. Fahira Fejzić-Čengić.

Glumac Adnan Hasković kaže kako post za njega predstavlja odmor za tijelo i um. Kad posti, trudi se ne samo da to bude elementarno susprezanje od hrane i pića već i ono važnije, post od loših misli, djela, ružnog govora i svega onoga što bi remetilo drugog i drugačijeg.

Adnan Hasković
Adnan Hasković

"Osim vjerskog aspekta koji se nalazi u poruci 'Postite, pa ćete biti zdravi!', tu je i zdravstveni, a brojni stručnjaci post s razlogom zovu 'operacijom bez noža'. I sam Hipokrat, otac naučne medicine, običavao je postiti iz medicinskih razloga, a čak je napisao prvo uputstvo o obavljanju posta za svoje pacijente", kaže Hasković.

Režiserka Nejra Latić-Hulusić navodi kako ramazan svake godine jedva dočeka kao priliku za detoksikaciju prije svega uma, a onda i tijela. U praktičnom smislu njen život i dnevne obaveze nastavljaju normalnim tokom, a ističe kako ozbiljne poslove više voli započinjati baš za vrijeme ramazana budući da je tad više koncentrisana.

Nejra Latić-Hulusić
Nejra Latić-Hulusić

"Kako post ne podrazumijeva suzdržavanje samo od jela i pića, nego od svih loših navika, onda iskoristim ovaj mjesec za treniranje i širenje inače vrlo uske granice moga strpljenja, pa sam puno ugodnija za saradnju nego inače. S druge strane, volim brojne iftare u kući jer su rijetka prilika da se odvoji kvalitetno vrijeme i za prijatelje. Posebno volim čekanje sabaha na Čaršiji, ali ima tu i manje romantičnih momenta poput iftarenja u autu nakon snimanja. No, bitna je suština, forma nikada", ističe naša sagovornica.

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka u razgovoru za naš portal je opisao kako za njega ramazan predstavlja poseban mjesec mira i blagostanja koji pokušava maksimalno iskoristiti u skladu sa svojim aktivnostima.

Amel Tuka
Amel Tuka

"Dok sam bio dijete roditelji su me učili da je ramazan radost i poseban mjesec za muslimane, a kako sam odrastao još više sam upoznavao njegovu vrijednost. Ramazan je prilika da tražimo oprost za naša loša djela koja smo učinili protekle godine i prilika da što više vremena provedemo s dragim ljudima uz ibadet i razgovor do sehura. Ove godine sportski kalendar je bio na mojoj strani tako da sam ramazan dočekao u krugu svoje porodice gdje ću biti narednih dana i to mi je posebno dragoo“, rekao je Tuka.

Svim vjernicima islamske vjere je čestitao ramazan, zaželjevši im što lakši post.

Za pjevača Eldina Huseinbegovića, ramazan je mjesec koji se s radošću dočekuje i provodi, a s tugom ispraća, nadajući se da će sljedeći dočekati čišćeg srca i duše.

Eldin Huseinbegović
Eldin Huseinbegović

"Trudim se da svaki njegov dragocjeni tren provedem onako kako to ramazanu dolikuje, svjestan da čovjek ne može biti isti prije i poslije ramazana. On sigurno donosi pozitivne promjene u životu čovjeka, njegovom pogledu na svijet i ono sto ga okružuje“, rekao nam je Huseinbegović.

Režiserka Sabrina Begović-Ćorić navodi kako je ramazanski ritam drugačiji od dnevne rutine drugih mjeseci pa se tako trudi da završi što više obaveza kako bih se mogla posvetiti ramazanskim sadržajima.

Sabrina Begović-Ćorić
Sabrina Begović-Ćorić

"U mjesecu ramazanu više se obilaze rodbina i prijatelji. Nastojim organizovati iftare sa svim važnim osobama u životu. Ne stigne se svake godine, ali to su zaista posebna okupljanja tako da se trudim da ih bude koliko je moguće više", kaže ona.

Što se tiče iftarskog menija, posljednjih godina kada je ramazan u ljeto njena porodica jede lakšu hranu, više voća i svježeg povrća te piju više tečnosti.

Za svjetskog bokserskog prvaka po WBA verziji u srednjoj kategoriji Adnana Ćatića, ramazan je najljepši mjesec u godini u kojem uživa svih 30 dana.

Adnan Ćatić
Adnan Ćatić

"Trenutno sam u Njemačkoj i ovdje je dan još duži. Ipak, navikao sam i tokom priprema za mečeva da dugo ne unosim obroke u organizam. Zbog toga lako ispostim dan. Kada je ramazan dane provodim u miru“, rekao je Ćatić.