CNN savjetuje
1

Kako preživjeti pad aviona

Sarajevo-x.com
Kada avion počne padati prva misao je da je naš život završen, no statistike i iskustva pokazuju da to nije tačno. U nedavnom padu aviona avio kompanije Turkish Airlines na aerodromu u Amsterdamu od 134 putnika preživjelo je 125. Također, i u avionu koji se srušio na rijeci Hudson u Americi, svi putnici su preživjeli.

Podaci koje je ustupila američka vlada pokazuju da je preživjelo čak 95,7 posto putnika koji su doživjeli avionsku nesreću u periodu od 1983. do 2000. godine. Čak i u najgorim avionskim nesrećama u tom periodu je više od polovine putnika preživjelo pad aviona.

Statistički gledano jedna nesreća se dogodi na 1.2 miliona letova, a glavni faktor toga je usavršavanje tehnologije aviona kao i osoblja tokom osamdesetih i devetesetih godina.

Međutim, da bi se preživio pad aviona veliku ulogu imaju sami putnici. CNN daje nekoliko savjeta kako preživjeti avionsku nesreću:

Najprije napravite plan.

Kada ulazite u avion upoznajte se sa okolinom. Prebrojte koliko redova je od vašeg sjedišta do najbližeg izlaza.

Uvijek slušajte sigurnosne upute prije leta i nemojte misliti da sve znate jer svaki avion ima svoja pravila.

Ako sjedite do vrata pogledajte ih i provjerite da li ih znate otvoriti u slučaju nesreće.

Pazite kako se oblačite, jer štikle vam zasigurno neće pomoći ukoliko doživite nesreću. Zapamtite da ako do pada aviona dođe vaše tijelo mora ostati zagrijano što duže.

Pojas mora biti uvijek svezan, ali pokušajte ga odvezati nekoliko puta kako biste znali reagovati u slučaju opasnosti.

Ukoliko do nesreće dođe, provjerite postoje li prsluci za spašavanje prije nego što napustite avion. Nemojte vaš sigurnosni prsluk napuhati u avionu jer nećete moći roniti ukoliko se kabina napuni vodom.

Ako dođe do toga da morate napustiti avion skočite niz tobogan nogama prema naprijed, savjetuje CNN.