Nekoliko savjeta
0

Kako povećati samopouzdanje

Sarajevo-x.com
Svakome od nas nekad ponestane samopouzdanja. Postoje situacije u životu koje nas jednostavno "srozaju" i kada mislimo da vrijedimo manje. Nekoga u to uvjeri bivši momak ili djevojka, nekoga u to uvjere na poslu, a nekoga u porodici. Ponekad smo sami krivi što ne mislimo o sebi onako kako bi trebalo, a to je da smo famozni, fantastični i nadasve jedinstveni. Magazin self.com nam donosi nekoliko savjeta kako da brzo popravimo samopouzdanje.

Gledajte ljude u oči. Nije bitno da li izgledate kao da niste spavali cijelu noć ili vam je kosa neuredna, bitno je da gledate sagovornika u oči. Vrlo je važno da ne šarate očima, jer to odaje utisak da nemate pojma o čemu pričate, da ste zbunjeni i da vam je teško koncentrisati se, a iznad svega da nemate samopouzdanja. Zato svakog sagovornika gledajte duboko u oči kada pričate s njim. Sve ostalo će biti zanemareno.

Ukoliko se plašite javnih nastupa, to je savršeno normalno. Ljudi koji izađu na pozornicu bez imalo treme i pričaju kao da im je to najvažniji govor su to uvježbali. Vama preostaje da se, ukoliko morate nešto prezentovati javno, poslužite rukama i dobro se pripremite. Koncentrišite se na disanje i zapamtite da je to samo jedan u nizu javnih govora koji vas čekaju. Nemojte imati puno očekivanja, ali probajte da se opustite.

Možda vam se čini glupo, ali veoma je bitno da stalno zamišljate sebe kako pobjeđujete. Možda kako učestvujete u maratonu i presjecate vrpcu na kraju staže, možda kako vam se dive na crvenom tepihu, maštanje nije ilegalno, a donijet će vam mnogo sreće i zadovoljstva ili, ako ništa drugo, onda bar puno smijeha.

Govor vašeg tijela je presudan kada upoznajete nekoga. Krivljenje kičme i povinuta ramena su apsolutno nedozvoljena. Ispravite leđa i osjetite stopala na podu, to je jedna od prvih taktika da se osjetite sigurno u sebe. Udahnite duboko i razvucite osmijeh, ovakve osobe se uvijek čine kao najsamopouzdanije osobe, a ukoliko uvjerite druge ubrzo ćete uvjeriti i sebe.