lifestyle
0

Kako organizirati vlastiti ormar

Sarajevo-x.com
U većini domova, uvijek se pojavljuje isti problem, a riječ je o prenatrpanim ormarima. Ovaj fenomen isisava energiju doma i čini nas depresivnima, te ga treba tretirati kao ozbiljan problem, opasan po naše zdravlje. Ako ne znate uopšte odakle početi, kada je u pitanju raščišćavanje ormara, savjeti web portala AskMen.com vam možda mogu pomoći.

Nemojte čuvati stvari koje vam ne trebaju

Jedan od najvećih problema prenatrpanih ormara jeste činjenica da u njima uvijek najviše ima odjeće koju vlasnik ormara više ne koristi. Neki ljudi su jednostavno lijeni i godinama ne raščišćavaju ormare, dok su drugi pak emotivno vezani za određene odjevne predmete ili smatraju da je rasipno bacati odjeću koja još uvijek nema rupa ili drugih oštećenja.

Najbrži način uspostavljanja reda u vašem ormaru jeste da posjedujete što manje odjeće, jer će vizuelno biti lakše pronaći ono što u određenom trenutku tražite. Najprije ispraznite cijeli ormar, svu odjeću razbacajte na krevet i razmislite kada ste posljednji put odjenuli svaki od izloženih odjevnih predmeta. Komade odjeće koje niste nosili već godinu dana i koji nisu u dobrom stanju, odmah donirajte nekoj dobrotvornoj organizaciji. Ovo se ne odnosi na svečanu odjeću, koju morate imati u svom ormaru. Svake godine ponovite ovu jednostavnu proceduru kako bi vaši ormari ostali dobro organizovani.

Vlastiti ormar možete organizovati i prema sezonama, pa tako zimi svu ljetnu odjeću smjestite u kutije ili kofere, a ljeti učinite isto sa debelom zimskom odjećom.

Jako je važno da se, svaki put kada kupite sebi neku novu modnu krpicu, riješite nekog starog komada odjeće koji više nije u modi, kako bi uvijek održavali otprilike isti volumen odjeće.

Razvrstajte odjeću po kategorijama

Da bi se što lakše snalazili u ormaru, objesite zajedno sve komade odjeće koji pripadaju istoj kategoriji, kao npr: džempere uz džempere, a haljine uz haljine. Obavezno izbjegavajte sortirati odjeću prema bojama, jer ovaj sistem će napraviti ogromnu konfuziju u vašem ormaru. Ali, poželjno je unutar jedne kategorije odjeću sortirati prema bojama, od nježnijih do jačih tonova i slično. Također razvrstavajte odjeću na formalnu i neformalnu, tako da su vam poslovna odjela na jednoj strani ormara, a casual odjeća na drugoj strani ormara.

Koristite dodatke za ormar

Ukoliko ste raščistili vlastiti ormar, a i dalje imate gomilu odjeće, a nedovoljno prostora, ne bi bilo loše da kupite dodatke za ormar. Postoji mnoštvo korisnih i jeftinih modela koje jednostavno možete montirati. Za džempere i druge osjetljive materijale koji ne mogu stajati na vješalicama, možete kupiti dodatnu policu za ormar.

Ako posjedujete dva ili više pari hlača koristite višestruke vješalice kako bi uštedjeli na prostoru. Kada je obuća u pitanju, kupite posebne komode predviđene za cipele ili obuću ostavite uredno složenu u kutijama na dnu ormara.

Sitnije modne dodatke smjestite na vidljivo mjesto

Iako se smještanje manjih modnih dodataka poput kravata i remena možda čini kao dobra ideja, može se desiti da ih rjeđe koristite jer ih jednostavno ne vidite ili zaboravite da ih uopšte imate. Možete kupiti paket kukica ili manjih vješalica kako biste odjevne dodatke mogli objesiti sa unutrašnje strane vrata ormara.

Mudro iskoristite dno ormara

Donja polovina ormara u većini domova je neiskorištena, a zapravo može povećati količinu funkcionalnog prostora, naročito ako se radi o ormaru manjih dimenzija. Ako imate mnogo odjeće koja se može objesiti na vješalice, razmislite o ideji da ugradite još jednu šinu za vješalice u donjem dijelu ormara, ali ako nemate previše odjeće, donji dio ormara možete iskoristiti da smjestite cipele, sandale i ostalu obuću. Ako već imate posebnu komodu za obuću, u donjem dijelu ormara možete smjestiti korpu sa prljavom odjećom.