lifestyle
397

Kako je život u Afganistanu izgledao prije dolaska talibana

Klix.ba
Talibani su u Afganistanu došli na vlast 1996. godine i temeljito promijenili način života građana ove zemlje.

Uvid u život građana Afganistana prije dolaska talibana na vlast savršeno daju fotografije doktora Billa Podlicha iz Arizone (SAD) koje su snimljene šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Na njegovim fotografijama se vide žene u suknjama, što je za vrijeme talibana bilo nezamislivo.

Brojna svjedočanstva građana Afganistana govore o paklu koji je nastupio dolaskom talibana koji su uvodili svoja rigorozna pravila i kažnjavali sve one koji ih nisu poštovali. Žene su udaljene iz društvenog života, a svako kršenje zakona kažnjavano je kamenovanjem do smrti ili amputacijama.

Na Podlichovim fotografijama jasno se vidi kako je Afganistan bio relativno prosperitetna država, sa školama i turističkim destinacijama.

Podlich je radio kao profesor na Univerzitetu u Kabulu, glavnom gradu ove zemlje. On je dokumentovao život Afganistanaca, a sprijateljio se s mnogima od njih.

Njegova kćerka Peg Podlich danas je ponosna na očeve fotografije, jer svjedoče o nasmijanim licima Afganistanaca prije nego što će zavladati talibanski horor.

"To je država koja ima tradiciju dugu više hiljada godina. Bilo je teško slušati tokom proteklih godina o patnjama Afganistanaca. Ratne aktivnosti u toj zemlji trajale su skoro 40 godina. Ponosni, ali i zabavni ljudi ove zemlje utučeni su od strašnih vojnih snaga", rekla je Peg Podlich.

Njen muž Clayton Esterson istakao je historijsku važnost ovih fotografija.

"Mnogi Afganistanci su nam pisali kako bi izrazili zahvalnost zbog objavljivanja fotografija na kojima se vidi kako je njihova država izgledala prije ratnih desetljeća", rekao je Esterson.