lifestyle
0

Kako je 16-godišnjak iz Fojnice ovladao zahtjevnom vještinom 3D origamija

Piše: Adnan Učambarlić
Vedran Miletić (16) je srednjoškolac iz Fojnice sa prilično nesvakidašnjim hobijem za naše prostore. Vedran se bavi zahtjevnom vještinom 3D origamija, a u slobodno vrijeme trenira i Street Workout.

Kaže da je do origamija došao putem interneta, preciznije Googlea i YouTubea. Zanimala ga je njegova složenost. Tako je počeo shvatati kako sve funkcionište, a zatim je i sam počeo praviti origami.

"Sada ponosno mogu reći da sam jedan od najboljih u BiH, ako ne i Evropi", rekao je Vedran za Klix.ba.

Origami je stara japanska tehnika savijanja papira, a razlika između uobičajenog i 3D origamija je u tome što se 3D origami sastoji od više "običnih" origamija i dosta je teži te zahtijeva mnogo više vremena.

Vedran nam kaže kako je izrada prilično komplikovana, budući da se tu isprepliće više varijacija origamija, a izrada jedne prosječene figure, npr. labuda, traje četiri do pet dana, sa svakodnevnim radom od četiri sata.

Dodaje i kako je origami jako slabo zastupljen na Balkanu uopće. On sam ima nekoliko prijatelja koji rade s njim, a osim njih ne poznaje nikoga iz BiH ko se bavi origamijem. Još uvijek nisu imali nikakvu izložbu, ali je planiraju organizovati čim prije.

Vedran je do sada napravio stotine figura. Najviše obrađuje teme iz svakodnevnog života, životinje ili likove iz animiranih filmova. Svoje radove i prodaje.

Dalji Vedranovi planovi su da što više približi 3D origami ljudima u BiH. Planira izložbu svojih radova, a u međuvremenu pravi video tutorijale za izradu 3D origamija.