Lakši način
7

Kako izgubiti na težini bez stroge restrikcije

Klix.ba
Gubitak težine je uvijek rezultat energetske ravnoteže. To je termodinamika koja se odnosi na svaku osobu jer svaka dijeta radi na istom principu, mijenja balansnu jednačinu kako bi došlo do gubitka težine, a to čini stvaranjem kalorijskog deficita jer je to jedini način za gubitak tjelesne težine.

Naprimjer, dijeta s niskim sadržajem ugljikohidrata za smanjenje ukupnog unosa kalorija, jer će izbacivanje ugljikohidrata iz ishrane smanjiti broj kalorija.

Kako bi se stvorio željeni kalorijski deficit, kompanija Weight Watchers koristi kontrolu porcija, što postaje trend među onima koji se žele riješiti viška kilograma. Glavna poruka je da dijetu ne činite težom nego što jeste jer neke od njih stavljaju nepotrebna ograničenja u nadi da će ona stvoriti veći kalorijski deficit.

Personalni trener Harry Smith ističe da lakši put podrazumijeva od 2 do 4 obroka dnevno i korištenje dlana kao jedinice mjere. Također, obroci se sastoje od četiri dijela, svaki treba da sadrži jedan dio proteina kao što su meso, jaja, grčki jogurt i riba, jedan dio ugljikohidrata kao što su hljeb, riža, tjestenina, žitarice, grah i zob, porciju bilo kojeg povrća i u svakom obliku i pola porcije masti kao što su sir i ulje. Umjesto grickalica preporučuje se unos voća ili bjelančevina, ali ne više od dvije voćke dnevno.

Za praćenje unosa hrane i pića Smith preporučuje aplikacije poput My Fitness Pal i Harry Smith Fitness jer će vam aplikacija omogućiti da vidite odnos između unosa kalorija i nivoa tjelesne mase.

"Ukoliko vam se svidi neka 'zabranjena hrana' pojedite je, pratite aplikaciju i nadoknadite to vježbanjem", kazao je Smith.