lifestyle
0

Kako izgleda svadba ultraortodoksnih Jevreja

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Ekipa agencije Anadolija prisustvoala je svadbi para ultraortodoksnih Jevreja održanoj u Jerusalemu, koja se obilježava na nesvakidašnji način.

Svadba ultraortodoksnih Jevreja održana je u veleljepnom svadbenom salonu u mjestu Kvish Ramot u Jerusalemu gdje se okupio veliki broj članova porodica mladenaca, njihove rodbine, prijatelja i susjeda.

Prvo je, u pratnji vjerskih poglavara, održana večernja molitva, nakon čega se prešlo na održavanje ceremonije svadbe gdje su se mlada Shani Bulumental i mladoženja Moshe Fridman pojavili odjeveni u tradicionalnu jevrejsku nošnju.

Nakon što su, zajedno sa svojim porodicama, određeno vrijeme proveli u odvojenim prostorijama, mlada i mladoženja su se potom prvi put sastali u svadbenom salonu, gdje su sjeli jedno pored drugoga.

Mlada je u jednom momentu ustala i, u pratnji svoje majke, oko svoga budućeg supruga napravila sedam krugova, dok su ostali članovi njihovih porodica recitovali dijelove iz svete jevrejske knjige Tore i, pritom, pili vino.

Mladoženja je, pritom, prstenom darivao mladu koja je prvi put podigla veo sa lica tokom održavanja svadbe, gdje su je svi mogli vidjeti.

Nakon toga, mladenci su ušli u odvojenu prostoriju koja je pripremljena za njih gdje su jeli i pili, zadržavši se oko 20 minuta. Poslije toga su ih njihovi prijatelji i prijateljice pozvali vani da se pridruže ostalima, čime se zvanični dio svadbe i završava.

Većina je u tom momentu plesala i igrala uz poznate tradicionalne jevrejske pjesme. Skoro cijela svadba ultraortodoksnih Jevreja protekla je uz vjerske rituale.

Zanimljivo je da tokom održavanja svadbe, postoji nekoliko prostorija koje dijeli veo, a članovi mladine porodice, prije sastanka mladenaca, samo jednom mogu preći u prostoriju gdje je mladoženja.