Promo
22

Kako bezdimni uređaji doprinose svijetu bez duhanskog dima

Iako svjesni zdravstvenih rizika, mnogi pušači nastavljaju da puše cigarete. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u svijetu trenutno postoji više od milijardu pušača.

Drugim riječima, svaki sedmi stanovnik planete konzumira cigarete. Procjene su da se taj broj neće smanjiti ni u narednim godinama što predstavlja kontinuirani izazov za javno zdravstvo.

Smanjenje štete od pušenja

Prestanak pušenja je, nesumnjivo, najbolja odluka. No, za sve one za koje potpuni prestanak nije opcija, nauka se pobrinula da ponudi manje štetne alternative, kao što su e-cigarete i uređaji koji zagrijavaju duhan. I iako na prvu možda mislite da je "sve to isto", bitne razlike itekako postoje. Stručnjaci napominju da je glavna i osnovna razlika u odsustvu štetnog dima što je i razlog što sve veći broj zdravstvenih eksperata preporučuje punoljetnim pušačima koji ne žele ostaviti duhan prelazak na manje štetne alternative.

Naime, nauka je davno izrekla stav o štetnosti duhanskog dima, koji se smatra glavnim uzročnikom bolesti povezanih s pušenjem. Dim zapaljene cigarete sadrži oko šest hiljada tvari, od kojih je oko 100 štetno ili potencijalno štetno po zdravlje ne samo pušača, već i osoba oko njih.

Na primjer, upotrebom uređaja koji zagrijavaju duhan ne dolazi do sagorijevanja duhana, već se njegovim korištenjem oslobađa aerosol koji sadrži i do 95% manje štetnih materija u odnosu na dim cigarete. Eliminacijom sagorijevanja, nema stvaranja vatre, pepela ni katrana, a u prosjeku se emituju 98 odsto manje ugljen monoksida. Drastično se smanjuje izloženost štetnim tvarima. Dodatno, njihovo korištenje ne utiče na kvalitet zraka u prostoriji i ne dovodi do pasivnog pušenja.

No, bez obzira na činjenicu da su bezdimne alternative dokazano bolja opcija za pušače od cigareta, stručnjaci upozoravaju da niti jedna alternativa nije bezopasna. Naime, zavisnost koju izaziva nikotin pojavljuje se bez obzira u kom obliku ga uzimate, te stoga preporučuju jedinu sigurnu opciju – potpuni prestanak pušenja. Želite provjeriti znanje o cigaretama, uređajima koji zagrijavaju duhan i e-cigaretama?

Ispunite kratki upitnik u nastavku članka.