Zaštita okoliša
98

Kad se male ruke slože: Hrvati i Slovenci zajedno čistili more od smeća

Klix.ba
Više od dvjesto ronioca iz Hrvatske i Slovenije očistilo je podmorje na pet lokacija u Savudrijskoj vali. Zahvaljujući velikoj ekološkoj akciji "Čišćenje bez granica" uz luke Piran i Savudrija čišćeno je podmorje kraj kampa Veli Jože te u Zabratiji i Bašaniji. Time je otpad uklonjen s površine veće od pedeset kilometara kvadratnih.

Učesnici akcije istaknuli su kako otpad u moru nema nacionalnost i kako zemlje trebaju sarađivati u brizi za budućnost mora i podmorja.

"Osamdeset posto otpada u moru dolazi s kopna, a osamdeset posto tog otpada u biti je plastika. Sva plastika iz otpada kad-tad postaje mikroplastika koja ulazi u lanac ishrane živih organizama u moru, pa i onih na kopnu. Shodno tome nužna je edukacija mladih kako bi se smanjila količina otpada u Jadranskom moru“, kazao je Mario Šiljeg, državni sekretar u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Neobičan podvodni ulov ronioca u Savudrijskoj vali potvrdio je njegove riječi. Na dnu mora pronađeni su i kamionska guma, građevinski otpad te plastične boce i čašice jogurta.

"Ovo smo prekrasno more dobili na čuvanje za generacije koje dolaze i zbog toga se prema njemu trebamo odnositi odgovorno. Nažalost, čak sedamdeset i dva posto svih voda u Evropi su zagađene mikroplastikom“, rekao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Đenio Zadković, gradonačelnik Pirana, kazao je kako se u akciji "Čišćenje bez granica" osjeća prijateljski duh ljudi s tamošnjeg područja. Kazao je i kako kako državne institucije, preduzeća ali i narod trabaju pronaći inovativan i efikasan način kako bi mogli održivo živjeti i bez plastike.

Prijateljstvo susjednih zemalja potvrdili su i Branko Roglić, počasni konzul Slovenije u Hrvatskoj, te Božo Dimnik, počasni konzul Hrvatske u Sloveniji. Dimnik je kazao kako je on jedan od najstarijih ronilaca na Jadranu, te dodao kako je su njegovi posljednji uroni posvjedočili smanjenju ribljeg fonda.

"Glavni cilj ekološke akcije 'Čišćenje bez granica' je osim samog čišćenja podmorja, povezivanje hrvatskih i slovenskih ronioca te podizanje svijesti djece i mladih o važnosti očuvanja mora i prirode. Zbog toga je s akcijom povezana IV. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola. U sklopu nje djeca pod vodstvom instruktora ronjenja pomažu u čišćenju mora uz obalu u kampu Veli Jože“, kazala je u Andreja Vedrina, direktorica Promocije ronjenja.

Egon Štibilj iz civilne zaštite Pirana kazao je da svi oni koji žive uz more ne žele da im ono jednog dana servira smeće koje se u njega baca, te poručio da smeću tamo nije mjesto.