lifestyle
9

Kad pupak postane centar svijeta: Festival orijentalnog plesa u Banjoj Luci

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
U Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor večeras je održan Treći festival orijentalnog plesa pod nazivom "Awalim" – Udruženje građana Oriana&Oria.

Kroz bogat program publici su se predstavili brojni gosti iz Njemačke, Poljske, Italije, Grčke, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Treći po redu Gala show Awalim Fest bio je u znaku raznovrsnosti.

Pravi plesni spektakl začinjen je sjajem i glamurom kakvi postoje samo u svijetu orijentalnog plesa. Program je gledaoce osvojio predivnom muzikom, raskošnim kostimima i jedinstvenom kulturom i tradicijom istoka ispričanom kroz koreografije stranih izvođača.

"Zbog kulturoloških razlika i filmske industrije koja je stvorila ’holivudizovani’ stil orijentalnog pleas, ovaj ples je predstavljen kao ples zavođenja ’fatalne žene’, a zapravo predstavlja simbol elegancije, prefinjenosti i iskrenog izražavanja duha plesača. Orijentalni ples je ravnopravna umjetnička disciplina kojoj dobro stoji bogata produkcija i mjesto joj je na velikim pozorišnim scenama“, istakli su organizatori.