Uradi sam
1

Jednostavni panoi od stiropora

Sarajevo-x.com
Naše vrijedne saradnice, bh. blogerke Ramona i Narya za danas su pripremile nešto jednostavno. U našoj novoj rubrici "Uradi sam" ovaj put naučite kako napraviti pano od stiropora. Ovo je jedan brzinski projekat za koji vam neće trebati ništa osim malo stiropora, čvršćeg platna, ljepila, makaza, skalpela i kartona.

Pripremile: Ramona i Narya

Panoe od stiropora je vrlo lako napraviti, a mogu poslužiti za kačenje fotografija, dječijih crteža, poruka i raznoraznih sitnica. Ukoliko imate djecu koja stalno nešto lijepe po zidu, a vi biste željeli i da ih ne sputavate u njihovoj kreativnosti i da vam zidovi ostanu lijepi i čisti ovo je idealno rješenje.

E, da počnemo....

Dakle, potreban vam je malo deblji komad stiropora. Ovaj koji smo mi koristile je debljine oko 2,5 cm. Izrežite oblike po želji. Mi smo se odlučile za dva manja kvadrata i jedan veći pravougaonik.

Stiropor izrežite skalpelom i obavezno zaštitite površinu na kojoj režete da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja. Kad smo izrezali komade stiropora, prema izrezanom komadu određujemo veličinu platna kojim ćemo obložiti pano. Platno mora da bude malo čvršće jer tanko platno će se skupljati i nabirati i nećete ga dobro moći pričvrstiti. A opet ako bude predebelo teško ćete moći zakačiti nešto na pano jer će pribadače teško prolaziti kroz platno.

Nakon toga krećemo sa pričvršćivanjem platna za stiropor. To se radi običnim pribadačama za šivanje. E, tu je važno da je stiropor dovoljno debeo da vrh pribadače ne izađe na drugu stranu i ne ubode vas kad budete kačili nešto na vaš novi pano.

Platno dobro zategnite prilikom pričvršćivanja da se ne bi naboralo.

Evo ovako izgleda kada cijeli komad platna pričvrstimo na stiropor.

Ukoliko nemate kartona ovdje vaš projekat može da se završi. Jednostavno okrenite pano na pravu stranu i možete ga koristiti. Možete ga prisloniti uz nešto ili pričvrstiti na zid, kako vec želite.

Ali, mi se tu ne zaustavljamo i idemo dalje.

Pano obložen platnom stavite na komad kartona i ocrtajte rubove.

Kada ste ocrtali, oduzmite jedno pola centimetra od rubova i izrežite oblik skalpelom.

Izrezan oblik stavite na donju stranu panoa kako bi provjerili da li se dobro uklapa i trebate li još negdje malo dotjerati rubove.

Ako je sve u redu stavite sloj ljepila duž rubova i zalijepite karton na donju stranu panoa.

Dobro pritisnite da se zalijepi i ostavite malo da se ljepilo osuši.

Na vaše panoe možete postaviti zakačke, tako da se pano može objesiti na zid. Ukoliko pustite mašti na volju, uzmete neko šareno platno ili dodate neke motive od izrezanih komadića platna, vaš pano može postati zanimljiva zidna dekoracija.

I eto, to bi bilo sve. Panoi su gotovi i spremni za upotrebu.

Želimo vam dobru zabavu uz ovaj projekat.

Ramona i Narya