{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedan od najstarijih stanovnika općine Novi Grad dedo Osman Samouk proslavio 101. rođendan

18.6.2018. u 16:43
247
46
Jedan od najstarijih stanovnika općine Novi Grad dedo Osman Samouk proslavio 101. rođendan
247
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima je posjetio jednog od najstarijih stanovnika Općine Novi Grad, dedu Osmana Samouka, koji je danas proslavio 101. rođendan.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Svoj stotinu prvi rođendan proslavio je u krugu najbližih članova porodice, kćeri, unuka i praunuka u veseloj i ugodnoj atmosferi u novogradskom naselju Briješće.
Ugodno druženje sa načelnikom Efendićem i njegovim saradnicima proteklo je u prepričavanju dogodovština, a njegovi ukućani rado su podijelili životne priče dede Osmana.

Tom prilikom načelnik Efendić čestitao je dedi Osmanu rođendan, uz želje da ga dobro zdravlje i dalje služi i uručio mu skroman rođendanski poklon.

"Dedo je proživio fin životni vijek. Hvala Bogu dobrog je zdravlja, a rođen je u vrijeme oktobarske revolucije u Rusiji. Danas smo se družili sa njim, osim što malo slabije čuje i vidi, razum ga dobro služi, pa smo se dobro ispričali. Primjetio sam da je uzrok njegove dugovječnosti, najvjerovatnije to što ga njegovi ukućani puno vole, što se dalo primjetiti tokom naše posjete. Ta ljubav stvara jedan ambijent u kojem je ugodno živjeti, a interesantno je i to da on ne koristi nikakve medicinske terapije u 101 godini", kazao je načelnik Efendić.

Dedo Osman rođen je davne 1917. godine u selu Vejzagići kod Goražda, gdje je živio do početka agresije na BiH. Život je, kaže najvećim dijelom proveo u vojsci, ratovima, ali i radeći u šumi na sječi stabala i građevini. I pored toga zdravlje ga dobro služi, izuzev vida i sluha.

Odmah nakon Drugog svjetskog rata 1945. godine, Osman se oženio Rahimom Adilović sa kojom je dobio tri kćeri, Osmanu, Behiju i Hadžiru koje ga njeguju i paze.

Ipak najviše pažnje posvećuje mu najstarija kćerka Osmana koja je po njemu dobila ime i kod koje živi od 2000. godine. Vedra duha i sa osmijehom na licu dedo Osman staračke dane provodi uživajući sa unučadima i praunučadima.

Na pitanje koji je recept za dugovječnost, dedo odgovara zdrava ishrana.
Iz svog života dedo Osman sjeća se mladalačkih i vojničkih dana, a osim kćeri ima šestero unučadi i 13 praunučadi u čijem društvu se najbolje osjeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: