lifestyle
1

Je li bumerang britanski izum?

NINA
Britanski pisac za djecu Terri Deere tvrdi da je bumerang, simbol australskog kulturnog naslijeđa, ustvari britanski pronalazak.

Deere je na tu ideju došao prilikom svakodnevnog trčanja u Ikleyu, u grofoviji Yorkshire na sjeveru Engleske, nakon što je prošao pored kamena «Svastika», čuvenog spomenika iz kamenog doba, koji ima oblik kukastog križa.

On tvrdi da taj kamen ustvari predstavlja bumerang s četiri krila, iako su svi stručnjaci do sada smatrali da taj spomenik, koji potječe iz razdoblja od 3.000 do 4.000 godina p.n.e., predstavlja sunce ili vatru.

«To je jedno od prvih prikazivanja bumeranga i ne može biti ništa drugo», izjavio je Deere britanskoj novinskoj agenciji Press Association, prenosi AFP.

On također tvrdi da je mnogo lakše uhvatiti bumerang s četiri krila i da je takav mnogo više upotrebljavan nego bumerang s dva krila, koji se uobičajeno dovodi u vezu s aboridžinskim plemenima iz Australije.

Uvrijeđen ovom izjavom britanskog pisca, Jono Coleman, voditelj jednog australskog radija u Londonu, ironično je komentirao da su Australci izmislili crveni autobus na dva sprata i crvene telefonske kabine.