lifestyle
3

Japanski umjetnik slikanjem prikazao katastrofe u svojoj zemlji pogođenoj zemljotresom

Klix.ba
Japan je primjer kako su njegovi stanovnici "čvršći" od bilo koje njihove zgrade. Nakon zemljotresa u Tohokiju 2011. godine i cunamija koji je uslijedio, Japan je strašno razrušen, ali gotovo šest godina kasnije, zemlja se oporavila, a posebno se posljednjih godina radilo na razvijanju umjetnosti.

Japanski umjetnik Manabu Ikeda, kojem su glavno oruđe za rad pero i mastilo, pomoću svojih deset prstiju je stvorio pravo remek-djelo.

Manabu je na svom projektu počeo raditi 2013. godine i od tada je 10 sati dnevno, šest dana u sedmici predano radio da bi na kraju na platnu veličine 1,3×1 m iscrtao "pravu umjetnost".

Za to su mu trebale tri i po godine, a na crtežu je prikazano drvo koje se savija i ruši od katastrofe uzrokovane zemljotresom.

Ali to je samo površina slike. Ako pogledate bolje, vidjet ćete da se crtež sastoji od bezbroj sitnih detalja koji opisuju hiljade priča koje su se odvijale tokom katastrofalnih događaja.

"Moj cilj je da izrazim svoje poglede na svijet i to kroz sve detalje slike", rekao je umjetnik i dodao kako su pero i mastilo najbolje što mu se desilo u životu.