Japanci prave grad ispod okeana koji će biti u obliku spirale

Japanci prave grad ispod okeana koji će biti u obliku spirale
35
Klix.ba
10.12.2014. u 18:57
40
komentara
35

dijeljenja
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
Građevinska firma Shimizu iz Japana predložila je futuristički koncept izgradnje podvodnog grada koji bi bio izgrađen u obliku spirale. Takozvani Ocean Spiral mogao bi postati stvarnost 2030. godine.
Za ovaj nevjerovatan poduhvat pobrinut će se Univerzitet Tokio, ministarstva u okviru japanske vlade, te energetske firme. Izgradile bi se tri posebne zone koje bi sezale do najdubljih morskih dijelova i 4,5 kilometara ispod mora. Postojat će i botanički vrt.

Džinovska kupola bila bi promjera 500 metara, a u njoj bi bili smješteni stanovi, poslovni prostori i hoteli. Stanovnici i posjetioci će ulaziti kroz gornji nivo u objekat.

Naselje će biti spojeno sa spiralom dugom 15 kilometara i ići će do samog dna okeana, gdje će se nalaziti luka za podmornice i fabrika koja će proizvoditi energiju pomoću mikroorganizama koji će pretvarati karbondioksid u metan. Generatori za struju će biti smješteni duž spirale, a dodatnu energiju stvarat će korištenjem razlike u temperaturama vode i uz pomoć termalne tehnologije.

Iz Shimizu firme su kazali kako bi Ocean Spiral mogao postati potreban u budućnosti kao način suočavanja s problemom podizanja nivoa mora i stvaranja novog, čistog energetskog izvora. Za pravljenje tehnologije bit će im potrebno pet godina.

Ovo je tek jedna od futurističkih vizija japanskih građevinaca. Do sada su predstavili plutajući botanički velegrad i strujni prsten oko Mjeseca.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...