Savjeti za nošenje beba
1.3k

Jagy Carriers: Nosiljke za bebe kao pomoć mamama

Kada početi sa nošenjem? Koju nosiljku odabrati? Da li su nosiljke komplikovane za korištenje?

Konsultovali smo se sa Jagy Carriers, domaćim brandom u vlasništvu firme Pricha d.o.o., a koji se bavi proizvodnjom i prodajom nosiljki za bebe i dodatne opreme za nošenje beba. Pored toga su i obučeni partner Die Trageschule (konsultantska mreža za nošenje beba), a nosiljke su rađene po europskim standardima i imaju Hip Dysplasia certifikat. U nastavku donosimo nekoliko ključnih odgovora kada je riječ o izboru idealne nosiljke za bebe.

Kada početi sa nošenjem beba?

Sa nošenjem beba može se početi već od prvog dana rođenja. Idealne nosiljke za početak su elastične ili tkane marame. Marame se nerijetko koriste već u trudnoći, te služe kao potpora trudničkom stomaku. Elastične marame su rađene od pamučnog platna, a idealno je da se koristite do bebinih 8 kg težine. Elastična marama se postavlja u tri sloja. Jagy elastične marame su dostupne u svim dm marketima u BIH.

Koju nosiljku odabrati?

Nosiljke na kopče se mogu koristiti od bebinih navršenih mjesec dana i minimalno 4 kg težine. Dugo su iskoristive, tako da se Jagy baby size nosiljka može koristiti čak do 2+ godine. Ukoliko planirate puno vremena provoditi vani, u šetnjama sa bebom i porodicom Jagy nosiljka na kopče je idealno rješenje, a dostupne su u svim dm marketima u BiH, te na web shopu.

Da li su nosiljke komplikovane za upotrebu?

Nosiljke na kopče su jednostavne za korištenje. Potrebno je podesiti nosiljku na početku prema uzrastu bebe, te prema svojoj konstituciji. Video uputa su postavljene na @jagycarriers društvenim mrežama (Instagram/IGTV ili facebook).

Koji je ispravan položaj bebe u nosiljci?

Upravo slovo J kao logo na Jagy Carriers znaku je Idealan ergonomski položaj koji beba treba da postigne u nosiljci. Dalje, bitan je M položaj nogu. Stoga panel je potrebno podesiti od koljena do koljena bebe, a guza je ispod nivoa koljena. Nosiljka treba da ima blagu potporu za glavu, ali nikako da sputava bebine pokrete. Rukice malih beba su postavljene ispred sebe, odnosno na majčinim prsima. Potrebno je uvijek bebi omogućiti slobodne disajne puteve, dakle da nosiljka ne pokriva glavu.

Kada započeti sa nošenjem na leđima? Idealno je da kroz razvoj beba mijenja položaje nošenja. Od 1 mjeseca do 5 mjeseci beba se nosi isključivo naprijed prema nosiocu. Sa 4-5 mjeseci beba se može nositi na boku, a kada se samostalno posjedne beba se može nositi na leđima. Kako bi omogućili sve navedene položaje Jagy je razvio novu, premium nosiljku koja će se u prodaji naći od sljedećeg mjeseca putem online shopa.

Koje su prednosti nošenja bebe u nosiljci za bebu?

Beba osjeća sigurnost u majčinom zagrljaju. To je bebin svijet, zaštita, sigurnost. Prilikom grčeva ili kada je beba uzrujana nosiljka je savršen izbor da beba nađe utjehu i da se smiri. U nosiljkama beba lakše komunicira sa roditeljima i upoznaje okolinu. Kada bebe prohodaju, nosiljka je odličan izbor da kratko odmore nakon igre u parku ili nakon šetnje.

A prednosti za mame?

Mame lakše ostvaruju povezanost sa bebom. U toku dana dok je beba u nosiljci mogu se obavljati i lakši kućanski poslovi. A u šetnjama se može jednostavnije komunicirati sa bebom i upoznati je sa okolinom sa kojom se prvi put susreće.

Da li su nosiljke teške za održavanje?

Nosiljke se ne peru često. Dovoljno je oprati prvi put nakon kupovine prema uputama proizvođača, a zatim po potrebi periodično. Nosiljke se suše na zraku. Osim nosiljki za bebe Jagy Carriers nudi i gricke koje služe za zaštitu naramenica kada bebi niču zubići ili prilikom bljuckanja, tako da je dovoljno oprati samo gricke. Gricke, te pojasne torbe za nosiljke u koje se može staviti novčanik, ključevi, maramice se mogu kupiti u dm marketima u BiH.