|

Istraživanje pokazalo da djeca jedinci nisu više narcisoidna od djece koja imaju braću i sestre

Istraživanje pokazalo da djeca jedinci nisu više narcisoidna od djece koja imaju braću i sestre
2
E. Sk.
17.10.2019. u 11:04
10
komentara
2

dijeljenja
Istraživanje pokazalo da djeca jedinci nisu više narcisoidna od djece koja imaju braću i sestre Ilustracija: Shutterstock
Djeca koja nemaju braću i sestre imaju drugačije osobine ličnosti od one djece koja su odrasla s braćom i sestrama, pokazala je najnovija njemačka studija.
Odrastanje bez braće i sestara ima i prednosti i nedostataka. Jedna od prednosti je povećana interakcija s odraslima, što može povoljno djelovati na razvoj djeteta.

S druge strane, poznato je da djeca jedinci imaju posebne privilegije u porodici, oni su jedini primatelji roditeljske zaštite, brige, pažnje, pa i materijalne podrške.

Mada djeca jedinci imaju povećanu tendenciju da budu razmažena, egocentrična i pomalo puna sebe, rezultati novog istraživanja ipak su pokazali da to nije tako. Kao i mnogi stereotipi, i ova ideja se često izvlači iz odabranih susreta, a do sada nije ni dokazana ni opovrgnuta.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu "Social Psychological and Personality Science", njemački istraživači vjeruju da su konačno pronašli odgovor na pitanje da li su narcisoidna djeca koja nemaju braću i sestre.

Za početak, analizirali su upitnike više od 500 ljudi kako bi naučili više o stereotipu s kojim se susreću djeca jedinci. Tim je otkrio da djeca jedinci u porodici ipak nisu više narcisoidna od djece koja imaju braću i sestre.

Narcizam nije pozitivna osobina, a projicirati njegove implikacije na nekoga samo zato što je jedino dijete može biti štetno i nepravedno.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...