Istraživanje: Beč najbolji grad za život, Sarajevo na 171. mjestu

Istraživanje: Beč najbolji grad za život, Sarajevo na 171. mjestu
1.859
Klix.ba
14.3.2017. u 08:50
134
komentara
1,8k

dijeljenja
Istraživanje: Beč najbolji grad za život, Sarajevo na 171. mjestu Beč
Glavni grad Austrije Beč još jednom je prvi po kvaliteti života na tradicionalnoj listi gradova američke kompanije Mercer. Na Mercerovoj listi nalazi se 231 grad, a Sarajevo je na 171. poziciji.
Već osam godina na prvom mjestu se nalazi Beč, dok je na posljednjem mjestu ponovo Bagdad. Od susjednih zemalja na listi najboljih gradova za život našao se i Zagreb koji dvije godine zauzima 98. mjesto. Ljubljana se nalazi na 76. mjestu, a Beograd je 138.

U istraživanju se upoređuje četrdesetak raznih faktora kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš.

Beč je ponovo najbolji zbog svoje jake kulturne scene, kvalitetne zdravstvene zaštite, umjerenih cijena stanovanja i jeftinog gradskog prijevoza.Na drugom mjestu je Cirih, treći je Auckland, četvrti Minhen, a peti Vancouver. U top 10 su i Dusseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Basel.

Globalni centri kao što su London, Pariz, Tokio i New York nisu niti među prvih 30. Pariz je na 38. mjestu, London je 40., New York na 44. mjestu, a Tokio je 47.

Većina evropskih gradova ostala je stabilna na listi sa izuzetkom Brisela (27) koji je pao za šest mjesta zbog terorizma. Rim je na 57. mjestu i pao je za četiri mjesta zbog problema sa uklanjanjem otpada. Istanbul je pao sa 122. na 133. Mjesto. To je rezultat teških političkih nemira u Turskoj tokom protekle gosine. Najniže rangirani evropski gradovi su St. Petersburg i Tirana (oba na 176. mjestu) i Minsk koji je na 189. mjestu.

Na najnižim mjestima od svih gradova Evrope su Sarajevo (171) i Tirana (188).

Od azijskih gradova najbolje je rangiran Singapur koji se našao na 25. mjestu, dok je od američkih gradova najbolji na listi San Francisco na 29. poziciji. Najugodniji grad za život u Africi je južnoafrički Durban na 87. mjestu..

Pet najgorih gradova za život su Khartum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Srednjoafrička Republika) i Bagdad (Irak)
Prijavi grešku


Komentari (134)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...