Tradicija koja odlazi u zaborav
4

Većina današnjih žena ne zna kuhati

Sarajevo-x.com
Većina današnjih majki ne zna kuhati stoga naučnici tvrde kako će kulinarska umjeća pripremanja raznovrsnih jela polako, ali sigurno otići u prošlost.

Prema istraživanju u Velikoj Britaniji tek 15 posto žena zna napraviti pogačice.

Studija u kojoj je učetsvovalo 2.500 žena u dobi od 18 do 70 godina pokazala je da su se tradicionalne kulinarske vještine utoliko izmijenile, da se čak sada i čaj prirema na potpuno drugačiji način nego ranije.

Naprimjer, većina modernih majki danas samo uzme vrećicu čaja stavi u vruću vodu i čaj je pripremljen, dok su naše majke ili bake to radile na posve drugačiji način. One bi najprije sušile listove biljke, zatim kuhale, cijedile, dodavale mlijeko, pa tek onda bi čaj mogao biti gotov.

Također, 65 posto ispitanica je priznalo kako su njihove majke umjele napraviti dobar ručak gotovo ni od čega.

Samo jedna od četiri žene zna kako ispržiti 'savršeno' jaje, dok je 75 posto starije generacije to činilo bez problema.

Također, većina današnjih žena koristi se receptima iz knjiga kako bi pripremile obroke, dok našim majkama i bakama ti recepti gotovo da nisu bili potrebni.

Studija je pokazala i to da današnji roditelji često djeci pripremaju jela s piletinom, slaninom, govedinom ili kobasicama, dok se rijetko ili, pak, nikada na meniju neće naći bubrezi, jetra ili janjeći, odnosno teleći mozak.

"Pomalo je tužna činjenica da pripremanje tradicionalnih jela odlazi u zaborav“, kazao je Neil Nugent, menadžer kompanije Waitrose koja je i provela istraživanje.

On je dodao i to da je posve razumljivo da se način života mijenja iz godine u godinu, međutim roditelji bi trebali podučavati svoju djecu kuhanju kako bi se vještine pripremanja tradicionalnih jela prenosile s koljena na koljeno.