Deset najboljih destinacija
0

Raj za ljubitelje čokolade

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dok zaljubljeni parovi razmišljaju kako će provesti Valetinovo, urednici web stranice o putovanjima UgoUgo.com su pripremili deset najatraktivnijih destinacija za osobe čija je najveća ljubav - čokolada.

1. Oaxaco, Meksiko

U meksičkom gradu Oaxaca čokolada se ne koristi samo kao poslastica, već se pravi i konzumira kao popularno piće. Na putu do Oaxaca možete svratiti do glavnog grada Meksika i posjetiti fabriku čokolade Nestle i Muzej čokolade.

2. Gana

Gana već duže vrijeme ima reputaciju vrsnog proizvođača kakaa, pa jedan od praznika je i Nacionani dan čokolade i Dan kakaa sa motom 'konzumirajte što više čokolade da biste bili zdravi'.

3. Hershey, Pennsylvania, USA

Ovaj grad sam sebe je opisao kao 'najslađe mjesto na planeti', a u turističkoj ponudi imaju obilazak fabrike čokolade, u kojem posebno uživaju djeca gledajući čokoladne krave koje pjevaju.

4. Filipini

Grad Baguio je destinacija iz snova, slavan po čokoladi 'de Batirol', koja je dobila ime po glinenom loncu u kojem se čokolada zagrijava. Južnije, u gradu Boholu, nalazi se čokoladna planina, dok se u Davaou koji ima velika polja kakaa, svako jelo završava profinjenim desertom.

5. Cirih, Švicarska

Čokolada nigdje nema tako dobar okus kao u prodavnicama u Cirihu. Lindt, Sprungli, Teuscher, Suchard... samo je teško odlučiti odakle početi.

6. Boras del Toro, Panama

Panamski narod Kunu stavljali su čokoladu preko cijelog tijela, vjerujući da im to pomaže da održe srce zdravim. Dodatni pogopdnosti odlaska na Boras del Toro putovanje dijelom gdje su nekada bile plantaže kakaa.

7. Keln, Njemačka

U glavnom 'čokoladnom' gradu Njemačke, Muzej čokolade je pun eksponata, sadržaja za porodičnu zabavu, a u imate priliku vidjeti i veliku fontanu od čokolade, i naravno, uzeti besplatne uzorke.

8. New York, SAD

Ovaj grad jako dobro cijenu čokoladu; znaju je praviti, prodavati, reklamirati. Posjetioci mogu otići na čokoladni obilazak i prisustvovati čokoladnoj predstavi, i te na kraju, mogu prespavati u čokoladnoj hotelskoj sobi.

9. Bruges, Belgija

Odlično mjesto za ljubitelje čokolade, a od svega najviše se preporučuje odlazak u prodavnicu Chocalate Line gdje je glavna poslastica čokolada ispunjena likerom.

10. Barcelona , Španija

U muzeju čokolade imaju ovaj sastojak u svim oblicima, od ukrašenih skulptura do vrućeg napitka. Poslije posjete muzeju, prošetajte u gradskim prodavnicama gdje se prodaje skupocijena čokolada.