Gastro
6

Pet najzdravijih načina za spremanje hrane

Klix.ba
Ukoliko vas zanimaju zdravi načini pripreme hrane, donosimo vam njih pet, koji će vam sigurno koristiti.

Roštilj

Roštilj direktno izlaže hranu toploti pa jela koja se spremaju na žaru imaju manje masti. Povrće sa žara zadržava više vitamina i minerala. No, treba izbjegavati prekomjerno korištenje maslaca, vrhnja ili umaka jer se radi o velikoj količini kalorija.

Spremanje hrane na pari

Ovo je jednostavan proces u kojem hrana zadržava svoja hranjiva svojstva. Hranu je potrebno staviti u cijetku, a potom je držati iznad vrele vode. Korištenjem začinjene tekućine u vodi daje ukus hrani. Moguće je koristiti limun, razne biljke, ljute papričice i slično.

Prženje

Proces prženja je suho pripremanje hrane za razliku od spremanja hrane na pari ili pečenja. Hrana se stavlja u neprekrivenu posudu, a potom u rernu na visoku temperaturu. Piletina, meso i krompir su idealni za ovakvu vrstu spremanja hrane.

Pečenje

Pečenje se obavlja u rerni na visokoj temperaturi, a pogodno je za pripremanje ribe, mesa, povrća, ali i vođa. Hrana se peče pomoću suhog vrućeg zraka. Dodatni sos nije potreban jer se hrana peče u svom prirodnom soku i zbog toga ima i prirodni ukus.

Stir-fry

Stir-fry je tradicionalna azijska metoda spremanja hrane i jedan od najbržih načina spremanja povrća. Onda podrazumijeva prženje u velikom woku ili tavi, kao i miješanje. Za ovakav način pripreme hrane potrebno je malo ulja. Uobičajene soseve treba izbjegavati.