{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najveće skladište vina u Evropi

S
3.5.2009. u 08:59
0
3
Najveće skladište vina u Evropi
0
Najveće skladište vina u Evropi
Iako svijetom vlada ekonomska kriza i sve više preduzeća se zatvara, jedan Britanac odlučio se uložiti novac na otvaranje najvećeg skladišta vina u Evropi. U tom masivnom kompleksu može se pohraniti čak 9, 5 miliona galona vina što je dovoljno da se napuni 15 bazena olimpijskih dimenzija.
Najveće evropsko skladište vina građeno je pune tri godine, a trenuto se u njemu nalazi 57 miliona boca vina.

Veličina masivnog kompleksa izgrađenog u Avonmouthu u Velikoj Britaniji iznosi više od 270 hiljada kvadratnih metara, a samo krov je dovoljno velik da se na njemu parkira više od četiri hiljade vozila.

U tom skladištu može biti smješteno toliko boca vina da svaki stanovnik Velike Britanije dobije po jednu i ipak da ih ostane još 11 hiljada.

Vrijednost izgradnje objekta se procjenjuje na 100 miliona dolara, a u skladištu se koristi samo najsavremenija oprema za pakovanje vina i prosječno u jednoj minuti se spakuje 800 boca vina.

"Izgradnja jednog ovakvog masivnog objekta je zaista bila zahtjevna s obzirom da smo u izgradnju morali uključiti i vrhunske stručnjake kako bismo dobili skladište kakvo smo i željeli. Pri izgradnji koristili smo 'lake' materijale s toga naš kompleks ne samo da je najveći u Evropi već je potpuno energetski čist s obzirom da veliku pažnju posvećujemo zaštiti prirodne okoline», kazao je John Steels iz firme Constellation Europe u čijem je vlasništvu novoizgrađeno skladište vina.

Iz ovog skladišta se svakodnevno transportuje vino širom svijeta, a s obzirom da se na glavni ulaz može parkirati više od 350 kamiona dnevni izvoz vina iz skladišta iznosi blizu šest miliona boca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: