Velika Britanija
0

Najveće skladište vina u Evropi

Sarajevo-x.com
Iako svijetom vlada ekonomska kriza i sve više preduzeća se zatvara, jedan Britanac odlučio se uložiti novac na otvaranje najvećeg skladišta vina u Evropi. U tom masivnom kompleksu može se pohraniti čak 9, 5 miliona galona vina što je dovoljno da se napuni 15 bazena olimpijskih dimenzija.

Najveće evropsko skladište vina građeno je pune tri godine, a trenuto se u njemu nalazi 57 miliona boca vina.

Veličina masivnog kompleksa izgrađenog u Avonmouthu u Velikoj Britaniji iznosi više od 270 hiljada kvadratnih metara, a samo krov je dovoljno velik da se na njemu parkira više od četiri hiljade vozila.

U tom skladištu može biti smješteno toliko boca vina da svaki stanovnik Velike Britanije dobije po jednu i ipak da ih ostane još 11 hiljada.

Vrijednost izgradnje objekta se procjenjuje na 100 miliona dolara, a u skladištu se koristi samo najsavremenija oprema za pakovanje vina i prosječno u jednoj minuti se spakuje 800 boca vina.

"Izgradnja jednog ovakvog masivnog objekta je zaista bila zahtjevna s obzirom da smo u izgradnju morali uključiti i vrhunske stručnjake kako bismo dobili skladište kakvo smo i željeli. Pri izgradnji koristili smo 'lake' materijale s toga naš kompleks ne samo da je najveći u Evropi već je potpuno energetski čist s obzirom da veliku pažnju posvećujemo zaštiti prirodne okoline», kazao je John Steels iz firme Constellation Europe u čijem je vlasništvu novoizgrađeno skladište vina.

Iz ovog skladišta se svakodnevno transportuje vino širom svijeta, a s obzirom da se na glavni ulaz može parkirati više od 350 kamiona dnevni izvoz vina iz skladišta iznosi blizu šest miliona boca.