Plava agava
44

Istraživanja pokazala da je glavni sastojak tekile dobar za kosti

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prema rezultatima najnovijih istraživanja tekila je dobra za kosti. Jedan istraživač iz Meksika utvrdio je da biljka od koje se proizvodi tekila sadrži tvari sposobne za poboljšanje apsorpcije kalcija i magnezija koji su neophodni za održavanje zdravlja kostiju.

U studiji Centra za istraživanje i napredne studije u Meksiku miševi su konzumirali šećer iz plave agave i proizveli skoro 50 posto više osteokalcina - proteina čije je prisustvo je neophodno za proizvodnju nove kosti. Čak se prečnik njihovih kostiju povećao nakon osam sedmica konzumiranja tekile.

Mercedes Lopez, koja je vodila ovo istraživanje, kaže da se ti efekti svode na interakciju između šećera iz plave agave i bakterija u crijevima koji omogućavaju molekulama šećera da vežu hranjive tvari i pomognu ih prenijeti u stanice koštane srži.

"Potrošnja šećera koje sadrži agava uz adekvatne crijevne mikrobiobiote potiče stvaranje nove kosti, čak i uz prisutnost osteoporoze", objašnjava Lopez.

Ovi rezultati pružaju mogućnost razvijanja alternativnog tretmana za osteoporozu, bolest koja pogađa oko 200 miliona ljudi širom svijeta.

Ranija istraživanja pokazala su da tekila može pomoći u smanjenu šećera u krvi i borbi protiv holesterola.